От началото на 2017 г. на територията на Видинска област

...
От началото на 2017 г. на територията на Видинска област
Коментари Харесай

13 пешеходци са пострадали при катастрофи във Видин от началото на годината

От началото на 2017 година на територията на Видинска област са регистрирани 17 произшествия с пешеходци. Ранени са 13 души, починали няма. За същия интервал на 2016 година пътните катастрофи с пешеходци в района са били 10, с 8 ранени и две жертви (във Видин и Арчар).
В дните на акцията „ Пешеходци и водачи за приемливост на пътя”, ориентирана към пешеходците и държанието на водачите по отношение на тях, 16 ноември е разгласен за ден без пешеходци – жертви на пътя. В рамките на втората акция от Акция Зима, пътните служители на реда реализират засилен надзор върху държанието на пешеходците на пътя. Униформените наблюдават и за толерантното отношение на водачите на моторни транспортни средства по отношение на пешеходците.
Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния интервал са възрастните пешеходци, носещи тъмни връхни облекла или имащите рисковия табиет да пресичат пътното платно където и да било, без да изчакват прекосяването на приближаващите коли. Пешеходците са най-застрашени в интервала от настъпването на сумрака, в тъмната част на денонощието. Злополуки с тях пораждат сред 17.00 и 20.30 часа, сочи статистиката. Причините най-често са комбиниране на несъобразена скорост на водачите и погрешно придвижване и наличие на пешеходците на платното в същия миг.
Бъди забележим през зимата и в тъмното, поучават пътните служители на реда и напомнят отговорности на пешеходците, според Закона за придвижване по пътищата:
•Като пешеходец обличай светли връхни облекла или използвай светлоотразителни детайли.
•Като пешеходец се оглеждай и ослушвай постоянно изключително в случай че си с шапка или качулка.
•Като пешеходец се движѝ по тротоара или банкета (чл.108, ал.1).
•Като пешеходец, когато няма тротоар или прием, се движѝ по платното за придвижване, противоположно на придвижването на пътните транспортни средства, по опция най-близо до лявата му граница (чл.108, ал.2, т.1).
Глобата е 20 лева (чл.184, ал.3).
•Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи САМО по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се води минимум от две лица на възраст над 18 години. При секване на платното за придвижване лидерът на групата е задължен навреме да подаде сигнал с палка „ Стоп! Деца “, с червен байрак или с ръка, с цел да спре придвижването на пътните транспортни средства (чл.112, ал.1).
Глобата е до 30 лева за лидера на проведената група пешеходци (чл.184, ал.1, т.1).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР