От началото на 2017 г. до момента в дипломатическите и

...
От началото на 2017 г. до момента в дипломатическите и
Коментари Харесай

51 747 заявления за нови лични документи са подадени в консулствата ни от началото на 2017 г.

От началото на 2017 година досега в дипломатическите и консулските представителства на България в чужбина са подадени 51 747 броя заявки за нови персонални документи - паспорт или персонална карта, оповестиха от Министерство на външните работи.

Общо 15 499 броя заявки за издаване на краткотрайни паспорти са постъпили от началото на годината, като максимален брой са подадени във Англия, Германия и Испания.

Наскоро вицепремиерът Екатерина Захариева предложи промени в Закона за българските персонални документи, направени от междуведомствена работна група, които да облекчат сензитивно жителите при изваждането на документи. Измененията плануват по-дълъг период на годност на паспортите - 10 години, а не пет, както е до момента, като тази корекция би трябвало да влезе в действие от 1 януари 2020 година. Предлага се документ в чужбина да може да се изважда единствено с едно посещаване в консулската работа, като се дава и втора опция - сънародниците ни да подадат заявление онлайн, като удостоверят самоличността си със сканирано копие на собствен остарял документ, вместо с електронен автограф.

Предвижда се и двойно понижение на периодите за правене на документи, декларирани в чужбина. Обикновената услуга, която досега лишава 90 дни, ще се прави за 45 дни, а бързата поръчка ще е 30 дни, а не 60, както е до момента.

Вицепремиерът Екатерина Захариева направи предложение и за план за разпореждане на Министерския съвет, с което таксата за издаване на краткотраен български паспорт в чужбина ще бъде понижена с една четвърт. От първи януари следващата година краткотрайните български паспорти, издавани в чужбина ще костват 50 евро вместо досегашните 67 евро. Проектът планува промените в Тарифа 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи по Закона за държавните такси и Тарифа 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси, да влязат в действие на 1 януари 2018 година

Предложенията по измененията в Закона за българските персонални документи пък се планува да влязат в действие от 1 януари 2018 година, като се изключи подаването на заявки по електронен път без потребление на дипломиран електронен автограф, което да влезе в действие 6 месеца след обнародването на закона, и удължаването на валидността на паспортите, което да влезе в действие от 1 януари 2020 година Ако плановете бъдат признати, ще бъде реализирано понижаване на административната тежест при даването на тези услуги и облекчение и ускорение на процедурите по издаване и приемане на български персонални документи в чужбина, разясниха от външното ни министерство.

Те плануват периодически обзор на всички процедури и показват, че напъните на Министерство на външните работи за облекчение на българските жители в чужбина ще продължат. Според тях на процедура намаляването на периодите не следва да се отрази на работата на администрацията, защото тези периоди за издаване на български персонални документи са признати в годините, в които заявките са се изпращали посредством дипломатическа поща, а не през Националната визова осведомителна система, както е към днешна дата. Промените, които се оферират, не са резултат на един или повече съответни проблеми, а са отражение на многогодишна процедура, насъбран опит и направени сравнителни изследвания на законодателството на други страни, изясняват от Министерство на външните работи. В същото време са взети поради рекомендациите и най-честите забележки на българските жители по повод процедурите, периодите и размера на таксите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР