От МВР заявиха, че полицията е действала напълно законно при

...
От МВР заявиха, че полицията е действала напълно законно при
Коментари Харесай

Шефът на ОДМВР-Пловдив за акцията в дискотека: Начинът на обиск е определен от полицаите на място

От Министерство на вътрешните работи обявиха, че полицията е работила изцяло законно при инспекцията в нощно заведение в Пловдив в петък, за която има сигнали за превишаване на пълномощията.

На брифинг от ОДМВР-Пловдив признаха, че някои от проверяваните са карани да се събличат и " да заемат странни пози ", само че прецизираха, че това е осъществено според условията на Наказателно-процесуален кодекс. Органите на реда мотивираха инспекцията си с съществуването на оперативни данни, че в заведението е имало опиати. Начинът на обиск е избран от служителите на реда на място.

За всеки случай е назначена вътрешна порверка за превишаване на пълномощията.

" По мотив изнесената информация и видeа за профилирана полицейска интервенция в едно от огромните нощни заведения в града и тъжби за превишени полицейски пълномощия, държа да осведомявам обществеността, че това е осъществено с моя заповед от 2 март 2023 година, с която е разпоредено на всички структури на регионалната дирекция на полицията и най-много на отдел " Криминална полиция " извличане на предварителна информация по отношение на държане, приложимост и разпространяване на наркотични субстанции в нощните клубове ", сподели на конференция шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи - Пловдив старши комисар Васил Костадинов..

" Появиха се, в това число в медиите, изказвания от страна на участвали лица за това, че са карани хора да се събличат и да заемат някакви странни пози. Действително, имало е подобен вид инспекция, само че тази инспекция е осъществена според условията на Наказателно-процесуален кодекс и то във връзка с съответни лица, за които към този момент е имало оперативни данни ", сподели ст. комисар Костадинов. Той акцентира, че за задачата са били освободени четири пространства - по две за дами и мъже, като инспекциите са осъществявани според процесуалния кодекс.

Намерени са наркотични субстанции и божествен газ както на разнообразни места в заведенията, по този начин и в обособени лица, за което са формирани досъдебни производства против тях. На 6 май е осъществена инспекция в цитирания в медиите нощен клуб по аналогичния метод, като са открити 14 малолетни лица, които са били с декларация за компаньон, настрана в две от лицата са открити наркотични субстанции, като по единия случай е формирано досъдебно произвеждане, а в другия бързо полицейско произвеждане, сподели Костадинов. По думите му, опиати са открити и в едно от сепаретата.

След акцията в нощното заведение са формирани три досъдебни производства - две за опиати и едно за безчинство. Собственикът на клуба е сезирал прокуратурата за превишаване на пълномощията на служителите на реда.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР