От Музикаутор алармират, че нито един от коледните базари, открити

...
От Музикаутор алармират, че нито един от коледните базари, открити
Коментари Харесай

Нито един коледен базар у нас с лиценз за музика

От " Музикаутор " сигнализират, че нито един от коледните базари, открити в София и в другите градове в страната, имат подписани контракти за споразумяване на авторските права за музиката и не са заплатили хонорари за създателите.

По този мотив организацията на композитори и създатели " Музикаутор " е изпратила сигнал до Министерството на културата, с който желае базарите да бъдат тествани и при открити нарушавания да бъдат формирани актове на уредниците, които ощетяват създателите на музика.

Специално сигналите са за „ Немски Коледен Базар София “ и „ Коледен Базар Капана “.

Столична община е осведомена от " Музикаутор ", че на нейна територия се провеждат събития, които не са си платили музикалния лиценз. В същото време музиката, която звучи на коледните базари, е измежду главните фактори, гарантиращи коледно въодушевление на посетителите, а оттова и оборот на търговците.

По думите на изпълнителния шеф на " Музикаутор " Иван Димитров коледен базар с до 2000 гости дневно има за обвързване да заплати дневна ставка от 75 лв. и е цинично да не го прави.

В Германия, да вземем за пример, е на практика невероятно да се провежда сходно мероприятие, без да са уредени правата за музика, акцентират от " Музикаутор ". Ето за какво те са изпратили сигнал и до посолството на Федерална република Германия, като са уведомили неговите представители за обстановката с „ Немски Коледен Базар София “.

В сигнала е регистрирана ролята на немския пазар като форма на културен продан, само че се акцентира, че би трябвало да се цени и интелектуалната благосъстоятелност.

От " Музикаутор " акцентират, че всеобщото неглижиране на уреждането на авторските права за събития с музика е проблем, който е извънредно време да бъде решен. Ето за какво те ще търсят по-сериозни законодателни ограничения, с които да предотвратят бъдещи порочни практики.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР