От Москва и Киев постоянно идват новини за войната в

...
От Москва и Киев постоянно идват новини за войната в
Коментари Харесай

Този град държи ключа към победа във войната в Украйна

От Москва и Киев непрекъснато идват вести за войната в Украйна, за тежки сражения, обсадени градове, противникови загуби. В последните месеци фокусът е ориентиран към Бахмут, а в последните седмици и към Авдиевка.

Град с надалеч по-голямо стратегическо значение обаче едвам се загатва в последните военни сводки.

А там се водят сражения през цялото време на войната. Там Украйна реализира една от най-големите си победи. И там евентуално се крие ключът към успеха.

Вуледар е ситуиран на границата сред южния и източния украински фронтове. Наблизо се намира огромна мина за въглища, само че теренът е равнинен и предлага доста малко прикрития отвън самия град. Преди съветската инвазия популацията му е било по-малко от 15 хиляди души.

От първия ден на войната украинците стартират да го трансформират в цитадела, до момента в който руснаците вършат всичко допустимо да го завладяват. За Вуледар не се бият наети от пандизите в Русия доброволци, а най-добре квалифицираните бойци като 155-а бригада на тихоокеанския флот. Но и от украинска страна там водят война едни от най-опитните елементи.

Градът е стратегически ключ и за двете страни. За Украйна той дава огневи надзор върху железопътната линия, свързваща Русия с Крим. Освен Кримския мост, тя е единствената, позволяваща доставяне на съветските войски на полуострова.

Освен това през Вуледар минава най-прекият път към Мариупол, разкъсването на окупираната от руснаците територия на две и обграждането на съветските войски на левия бряг на река Днепър.

За Русия завладяването на града ще раздра на две украинската отбрана и ще сложи под опасност от обграждане целия източен фронт на Украйна.

Денис Пушилин, съветският водач в самопровъзгласилата се Донецка национална република, разяснява пред РИА Новости в края на януари, че завладяването на Вуледар може коренно да промени салдото на силите на украинската фронтова линия:

„ Поемането на надзор над това населено място ще обезпечи на нашите войски достъп до направленията Красноармийск (Покровск) и Кураховское ”.

Украинският боен кореспондент Юрий Бутусов уточни в канала си в Телеграм, че въгледобивният град е от „ основно значение ” за Русия, защото „ е стратегически значима информационна точка в южната част на Донбас, граница за започване на бъдеща украинска атака по Кримския кулоар ”, като неговото завладяване „ доста би подобрило стратегическата позиция на съветската войска в Донбас ”.

Подстъпите към Вуледар от юг са предпазени от река Кашлахач, което, дружно с равнинния терен, доста улеснява отбраната му от украинската артилерия.

През октомври предходната година, до момента в който отстъпваха съвсем на всички места другаде, съветските войнски започнаха огромна атака в региона и съумяха да овладеят прилежащия град Павливка през ноември с цената на тежки загуби.

Вуледар стана очевидец на интензивни конфликти през януари и февруари, когато съветските войски се пробваха да го завладяват, което върховен чиновник в Кремъл съобщи, че може да обърне войната в интерес на Москва.

На 8 февруари те нападнаха с танкове и бойни машини на пехотата, само че попаднаха в засада под обстрела на украинската артилерия. В тази борба огромна част от 155-а бригада беше унищожена, като съветските войски изгубиха към 130 единици военна техника, в това число 36 танка. При това разгромът им беше сниман от украински дрон.

Вашингтонският Институт за проучване на войната, оцени, че силите на президента Владимир Путин са претърпели „ пагубни загуби ”.

След това интензивността на сраженията край Вуледар понижа, само че английското военно разузнаване не има вяра, че съветското командване се е отказало от стратегически значимия град.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР