От метални жетони Московското метро стига до употребата на безконтактна

...
От метални жетони Московското метро стига до употребата на безконтактна
Коментари Харесай

Как се променят билетите за Московското метро през годините

От железни жетони Московското метро стига до използването на безконтактна система за заплащане с лице.

През 2021 година Московското метро вкара система за заплащане с лицево различаване.

Метрото в съветската столица има дълга история с разнообразни визии на билетите. Вижте по какъв начин са се променяли те през годините.

Когато Московското метро е намерено през 1935 година, първите пасажери употребяват специфични жетони, с цел да заплащат за пътуването. Жетоните са железни и наподобяват по този начин:





Освен металните жетони, има и хартиени билети. По-долу са два образеца за хартиени билети за еднократно пътешестване:



В началото не всички станции са оборудвани с турникетни устройства. С развиването на метрото турникетите стартират да се популяризират бързо и в края на 1990-те към този момент ги има на множеството станции. Тогава Московското метро пуска унифицирани жетони, които наподобяват ето по този начин:



Но хартиените билети по този начин и не изчезват изцяло. Те не престават да се одобряват дружно с новите жетони.

През 1961 година турникетите в Московското метро стартират да одобряват монети от пет копейки. С въвеждането на тази система жетоните и билетите изчезват за интервал от близо 30 години.

Хартиените карти за пътешестване в Московското метро обаче остават. Те наподобяват по този начин:



През 1991 година, когато се разпада Съюз на съветските социалистически републики, металните жетони се завръщат в Московското метро.



През 1993 година тези жетони са сменени с транспарантни пластмасови жетони, които наподобяват по този начин:



Интересен факт е, че този жетон можело да се разцепи на две и да се употребява два пъти, защото турникетите не правели разлика сред цялостен жетон и строшен на половина жетон.

В средата на 1990-те жетоните са сменени от билети от магнитна хартия. Първоначално те се употребяват единствено за едно пътешестване, само че по-късно метрото вкарва месечни карти и карти за избран брой пътувания.



През 1997 година метрото вкарва по-модерни хартиени билети с магнитна лента. Билетите могат да се употребяват за повече от едно пътешестване.



По-късно хартиените билети с магнитна лента са сменени със модерни хартиени билети с вграден електронен чип. Съвременната карта „ Тройка “ – първата от пластмаса, която през днешния ден към този момент е заместила на процедура всички хартиени билети, е позната на множеството хора, посещавали Москва неотдавна.



източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР