От месец декември 2023 г. Дирекция Инспекция по труда“ –

...
От месец декември 2023 г. Дирекция Инспекция по труда“ –
Коментари Харесай

Текат засилени проверки в хотели, ресторанти и питейни заведения в зимните курорти Пампорово и Чепеларе

От месец декември 2023 година Дирекция " Инспекция по труда “ – Смолян, прави засилени инспекции на хотели, заведения за хранене и питейни заведения в зимните курорти Пампорово и Чепеларе. Това заяви за " Фокус “ инж. Емилия Даракчиева – шеф на Инспекцията. " Хотелиерството и ресторантьорството са измежду секторите, които са високорискови по повод потреблението на недеклариран труд. Основни акценти на тези инспекции са съблюдаване на законовите условия по пораждане и реализиране на трудовите правни отношения и по обезпечаване на минималните условия за здраве и сигурност при работа “, разясни инж. Даракчиева.

Тя напомни, че е значимо служащите да знаят, че трудовият контракт се подписва преди постъпване на работа. " Работодателят е задължен да даде на служащия или служителя образец от подписания трудов контракт, подписан от двете страни, копие от уведомлението, с което той е регистриран в Национална агенция за приходите, както и длъжностна характерност. Работодателят няма право да позволява до работното място служащ преди да е записал в Национална агенция за приходите трудовия му контракт. За наетите за краткосрочна претовареност за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн, земеделските стопани могат да употребяват и така наречен еднодневни контракти. Тези контракти още веднъж се сформират в два екземпляра, единият от които наложително се връчва на служащия преди започване на работа. Образци на този тип контракти могат да бъдат получени онлайн когато и да е на денонощието посредством специфичен програмен продукт, надграден по план " Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “, финансиран по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси “, съфинансирана от Европейския обществен фонд “, посочи инж. Даракчиева.

Тя означи, че наетите с еднодневни контракти не губят обществени и осигурителни права, а работодателите не би трябвало да ги записват в Национална агенция за приходите, да оформят трудови книжки и заповеди за преустановяване. В случай че работодателят желае да ревизира уменията на служащите и чиновниците, той може да подписа с тях контракт с уговорка за период на изпитване. Срокът на изпитване се уговаря в трудовия контракт, като не може да бъде повече от 6 месеца в общия случай. Когато обаче трудовият контракт е срочен и е за интервал по-малко от 1 година, срокът за изпитване може да бъде най-много до 1 месец според измененията на трудовото законодателство от 1 август 2022 година

Директорът на Инспекцията по труда – Смолян акцентира, че с цел да бъдат предпазени трудовите права на служащите и чиновниците, следва те да не се съгласяват да работят при условия, контрактувани устно. Трябва също да подават сигнали, до момента в който са още на работните си места и може да бъде открито несъмнено, че поставят труд без подписан трудов контракт. В Инспекцията по труда постоянно постъпват сигнали от служащи, които са работили без трудов контракт и не им е платено, откакто са освободени. В тези случаи контролните органи на Агенцията са възпрепятствани да се възползват от пълномощията си да разгласят битие на трудовото правно отношение. Друга процедура е при преустановяване на трудовото правно отношение да не се изплаща част от възнаграждението, която е контрактувана устно. В тези случаи заради липса на писмени доказателства, че сумата е дължима, работодателят не може да бъде длъжен да я изплати, обясни още инж. Даракчиева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР