От Междунардоната автомобилна федерация (ФИА) обясниха защо на Юки Цунода

...
От Междунардоната автомобилна федерация (ФИА) обясниха защо на Юки Цунода
Коментари Харесай

От ФИА обясниха гафа с Юки Цунода от Гран При на Сао Пауло

От Междунардоната автомобилна федерация (ФИА) обясниха за какво на Юки Цунода не му бе разрешено да си върне изгубената обиколка при второто излизане на колата за сигурност в хода на снощната Гран При на Сао Пауло.

Японецът бе един от тримата водачи, които бяха затворени с един тур, когато надпреварата бе обезвредено в 54-та обиколка поради спрелия до пистата болид на Ландо Норис. Освен водача на Алфа Таури Алекс Албон и Никола Латифи също бяха застигнати с обиколка, само че те получиха позволение да изпреварят колоната, макар че Цунода бе сред тях в подреждането. 

Това решение на автобус контролът бе малко необичайно, изключително на фона на случилото се в Гран При на Абу Даби предходната година. По-късно от ФИА обясниха, че въведената след случилото се на „ Яс Марина “ автоматизирана система се е объркала и не е отчела, че и Цунода е с обиколка закъснение.

Това комплициране е било подбудено от прекъсването в бокса на японеца по време на колата за сигурност, когато той краткотрайно е изпреварил автомобила на Бернд Мейландър, до момента в който е бил в алеята пред боксовете. В този миг системата е отчела, че японецът ече си е върнал един път обиколката и няма по какъв начин да го направи повторно, макар че той направи това при прекъсването си в бокса. Така той остана затворен с обиколка и след прибирането на колата за сигурност, което на практика го закова на 17-то място на финала.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР