От март догодина започва плавно поскъпване на цените на цигарите

...
От март догодина започва плавно поскъпване на цените на цигарите
Коментари Харесай

Цигарите поскъпват от март догодина - вижте с колко

От март следващата година стартира гладко повишаване на цените на цигарите и останалите тютюневи произведения. Това демонстрират плановете на Министерството на финансите, които оферират нарастване на акцизите. Най-голямо ще е нарастването при нагреваемите тютюневи произведения с 21%, а минимум при класическите цигари - 5 на 100.

Министерството на финансите показа акцизен календар до 2026 година, който планува нагреваемите тютюневи произведения да нарастнат за четири години с 72%, цигарите с съвсем 20 на 100, а останалите тютюневи артикули - с 46%.

" Цигарите са с минимум препоръчано нарастване, тъй като при тях е максимален рискът от контрабанда, за разлика примерно от нагреваемите произведения или тютюна за пушене. Всички тютюневи компании имат от всички ценови съсловия цигари ", сподели Людмила Петкова, длъжностен зам.-министър на финансите.





Заради смяна в метода на облагане се чака повишаването да бъде по-голямо при по-евтините цигари и по-малко при по-луксозните марки.

" Очевидно в този момент се вършат отстъпки за премиум класа цигари, което е в ущърб освен за хората, само че и за бюджета. В чия изгода се прави това и кой е взел това решение за подкрепяне на по-скъпите цигари ", сподели Мирослав Каракашев от КРИБ.

От министерството на финансите чакат 661 млн. лв. в допълнение доход от този тип акцизи.
Председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов напомни обаче, че има рекомендация на Световната здравна организация да се усилват акцизите, с цел да намалее тютюнопушенето.

От Движение за права и свободи възнамеряват да предложат сред двете четения още по-високо нарастване на акцизите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР