От малки ни учат, че да се псува е лошо,

...
От малки ни учат, че да се псува е лошо,
Коментари Харесай

Тайната сила на лошите думи

От дребни ни учат, че да се псува е неприятно, само че ново проучване демонстрира, че в избрани обстановки нецензурните изрази може да бъдат потребни. Ругатнята, казана на глас може да ви даде сили в сериозна обстановка, настояват учени от университета в Кил.
Специалистите са потвърдили, че хората демонстрират по-високи резултати при силови тествания, когато псуват на глас.
Авторът на проучването Ричард Стивънс е провел два опита при доброволци, които изпълнявали едно и също упражнение безмълвно или ругаейки на глас. В първия опит взели участие 29 доброволци, подложени на физическо натоварване на велотренажор. Във втория опит взели участие 52 доброволци, които също били подложени на силов тест. И двата опита посочили, че псувните, казани на глас по време на упражненията доста повишавали резултатите.
Лошите думи влияели и за по-добрата преносимост на болката, добавя още Стивън.
По-рано друго проучване откри, че ругатните са индикатор за почтеност, а хората се доверяват повече на оратори, които употребяват нецензурни думи в речите си . Лъжците с по-голяма възможност употребяват в речта си местоимения от трето лице и думи за негативни характерности, до момента в който честните хора избират ненормираната лексика.
За в този момент не е явен механизмът, благодарение на който псувните дават такива прерогативи пред останалите думи (въодушевяващи, ободряващи и т.н.).
Учените допускат, че това е обвързвано с високото равнище на страсти, „ привързани “ към псувните. Тези прочувствени връзки провокират по-силна физическа реакция, в сравнение с другите думи в родния език. Колкото по-голямо е табуто към ругатните, толкоз по-силен прочувствен отговор предизвика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР