От магазините за домакински уреди в Съединените щати до пазарите

...
От магазините за домакински уреди в Съединените щати до пазарите
Коментари Харесай

Цените на храната и на бензина растат и притискат домакинствата и бизнеса

От магазините за домашен уреди в Съединените щати до пазарите за храни в Унгария и бензиностанциите в Полша, увеличаващите се цени на дребно поради високите разноски за сила и нарушаването на снабдителни вериги оказват напън върху семействата и бизнеса по целия свят, предава Българска телеграфна агенция.

Ръстът на инфлацията води до повишение на цените на храните, горивата и други артикули и принуждава доста хора да избират сред това да бръкнат по-надълбоко в джобовете си или да затегнат коланите. Положението е изключително бедствено в разрастващите се страни.

" Забелязахме, че започваме да консумираме по-малко ", сподели Габор Парди, клиент на пазар за храни навън в унгарската столица Будапеща, откакто си е купил торба с пресни зеленчуци. " Опитваме се да пазарим най-евтините и най-икономичните неща, даже да не наподобяват доста добре. "

След към този момент близо две години пандемия от КОВИД-19 икономическото влияние от рецесията към момента се усеща, без значение че страните излязоха от омаломощаващите локдауни и потребителското търсене се съживи. Нещата се утежниха от новата коронавирусна вълна, довела до връщане на рестриктивните мерки в Европа и други елементи от света.

Последиците се усещат изключително мощно в Централна и Източна Европа, където страните са с едни от най-високите нива на инфлация в 27-членния Европейски съюз, а хората изпитват усложнения да си купят храна или да заредят догоре с бензин своите коли.

Илдико Вардош Шерфьозьо, която продава месо на пазара в Будапеща, съобщи, че вижда спад в бизнеса, защото клиентите се насочват към многонационалните вериги, които оферират понижения при пазаруване на огромни количества.

" Купувачите са чувствителни към цените и по тази причина постоянно ни изоставят, макар че нашите артикули са с високо качество. Парите приказват ", сподели тя и добави: " Виждаме, че инфлацията не е нещо положително за нас. Направо съм удовлетворена, че моите деца не желаят да продължат този фамилен бизнес. Не виждам доста бъдеще в него. "

В Полша, друга страна от района, 71-годишната пенсионерка Барбара Гротовска съобщи пред супермаркет с понижени артикули в столицата Варшава, че е мощно наранена от съвсем трикратното нарастване на таксата си за боклук до 88 злоти (21 долара). Тя се оплака също, че олиото за готвене, което употребява, е поскъпнало повече от три пъти и към този момент коства 10 злоти (2,40 долара). " Това е огромна разлика ", сподели тя.

Повишаването на инфлацията напоследък изненада бизнес водачите и икономистите по света. През пролетта на 2020 година коронавирусът срина световната стопанска система. Правителства вкараха локдауни, бизнеси затвориха или понижиха работното време и цели фамилии останаха вкъщи. Компаниите се готвеха за най-лошото, отменяха поръчки и се отказваха от вложения.

В опит да предотвратят икономическа злополука богатите страни и най-много Съединените щати отпуснаха трилиони $ държавна помощ - невиждана от Втората международна насам по мащаб готовност на стопанската система. Централните банки понижиха лихвените проценти в блян да се съживи икономическата интензивност.

Усилията за стимулиране на стопанските системи обаче имаха нежелани последствия: откакто потребителите се почувстваха по-окуражени да харчат пари, добити посредством държавни помощи или нисколихвени заеми, а разпространяването на имунизациите насърчи хората да се върнат в заведенията за хранене, питейните заведения и магазините, увеличеното търсене подложи на тестване опцията на доставчиците да устоят на това движение.

Пристанища и хранилища внезапно се оказаха задръстени със артикули, като цените започнаха да порастват поради спирането на веригите за доставки, изключително когато нови огнища на КОВИД-19 понякога затваряха фабрики и пристанища в Азия.

Повишаването на цените е трагично. Инфлацията в Съединени американски щати доближи през октомври 6,2 % - най-високото ниво от 1990 година Международният валутен фонд предвижда, че потребителските цени в света ще се покачат тази година с 4,3 на 100 - най-големия растеж от 2011 година

Това е най-ясно изразено в разрастващите се стопански системи в Централна и Източна Европа, като най-високите годишни равнища на инфлацията бяха регистрирани в Литва (8,2 процента), Естония (6,8 на сто) и Унгария (6,6 пункта). В Полша, една от най-бързо разрастващите се стопански системи в Европа, инфлацията през октомври беше 6,4 % - най-високата за последните две десетилетия.

Няколко купувачи пред сергия за зеленчуци във Варшава споделиха, че са разтревожени от покачването на цените на съществени артикули като хляба и олиото и че чакат обстановката да се утежни през новата година, когато цените на силата би трябвало да се покачат.

Пьотър Молак, 44-годишен продавач на зеленчуци, съобщи, че към момента не е заставен да вдигне цените на картофите, ябълките или морковите, които продава, само че чери доматите, които внася от Испания и Италия и за които заплаща в евро, са станали надалеч по-скъпи, защото полската национална валута, злотата, е отслабнала.

" Ще усетим това най-много през новата годината, когато електрическата енергия нарастне ", сподели Молак. " Наистина ще го почувстваме, когато се наложи да харчим повече за дома си, в сравнение с за развлечения ", добави той.

Поевтиняването на валутите в Централна и Източна Европа по отношение на $ води до повишение на цените на вносните и горивата и ускорява усложненията, свързани с нуждата от обезпечаване на аварийни доставки и други фактори.

Унгарската валута, форинтът, загуби през последните 6 месеца към 16 % от цената си по отношение на $ и предходната седмица падна до историческо дъно по отношение на еврото. Това е част от тактиката на унгарската централна банка да резервира страната конкурентоспособна и да притегли задгранични компании, които търсят евтина работна ръка, сподели Жолт Балаши, който е портфолио управител в " Холд асет мениджмънт " в Будапеща.

Цените на вносните артикули обаче се усилиха стремглаво, а световните цени на петрола, закрепени в американски долари, доведоха до рекордно повишаване на горивата.

" Понеже унгарският форинт, както в действителност и всички районни валути, в по-голяма или по-малка степен непрестанно се обезценява, това непрекъснато ще покачва цените на петрола ", преизчислени в нашите валути, сподели Балаши.

В отговор на рекордните цени на горивата, които този месец доближиха до 506 форинта (1,59 долара) за бензин и 512 форинта (1,61 долара) за дизел на литър, унгарското държавно управление разгласи предел от 480 форинта на бензиностанциите.

Мярката донесе известно облекчение.

Задаващите се избори в Унгария, на които ръководещата дясна партия ще се изправи пред най-сериозното предизвикателство пред себе си, откогато пристигна на власт през 2010 година, евентуално са били фактор за слагането на лимита, сподели Балаши.

" Очевидно това е политическо решение, което има огромни стопански дефекти, само че евентуално прави семействата щастливи ", съобщи той.

Политическият темперамент на някои стопански решения не е стеснен единствено до Унгария.

Полската централна банка, която също е изправена пред обезценяване на националната валута, беше упрекната от критици, че е позволила инфлацията да се увеличи прекалено много прекомерно дълго време, с цел да подтиква икономическия напредък и да усили поддръжката за ръководещата партия.

Тя изненада пазарите с времето и размера на две повишавания на главния лихвен % този и предишния месец, в опит да понижи цените. Унгарската централна банка пък увеличи лихвите с по-малко 6 пъти тази година.

Но въпреки всичко, в случай че централните банки работят прекомерно нападателно и прекомерно бързо, с цел да управляват инфлацията, това може да попречи на икономическото развиване, сподели Кармен Райнхарт, основен икономист в Световната банка.

Тя се тормози от по-високите цени на храните, които засягат най-много бедните хора в разрастващите се страни, където прекомерно огромен дял от фамилния бюджет отива за това на масата да продължи да има храна.

" Цените на храните са барометър за обществено напрежение ", сподели Райнхарт, като означи, че протестите по време на Арабската пролет, които започнаха през 2010 година, частично са били породени от повишение на цените на храните.

Ана Анджейчак, 41-годишна служителка на полска екологична фондация, още е била дете, когато комунизмът падна там през 1989 година, и има неразбираем спомен само за хиперинфлацията и за икономическите разтърсвания, пристигнали с прехода към пазарна стопанска система.

Тя обаче усеща, че цените се повишават, " всякога, когато изпълни резервоара " си, като цените на горивата са се повишили с към 35 % през миналата година.

" Имахме интервал на непоклатимост през последните години, тъй че инфлацията в този момент е огромен потрес ", сподели Анджейчак. " Нямаме покачванията на цените, каквито е имало тогава, само че мисля, че това ще аргументи огромен стрес. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР