От Мадрид до Ханой и от Хелзинки до Кейптаун светът

...
От Мадрид до Ханой и от Хелзинки до Кейптаун светът
Коментари Харесай

От Мадрид до Ханой и от Хелзинки до Кейптаун светът отбеляза Часа на Земята

От Мадрид до Ханой и от Хелзинки до Кейптаун светът означи Часа на Земята. За 18-а поредна година WWF направи милиони хора съпричастни към идеята за запазване на околната среда, на която NOVA, DarikNews.bg, Netinfocompany.bg, Ohnamama.bg, Vesti.bg, Vbox7.com сме медийни сътрудници.

Хиляди емблематични здания изгасиха светлините за един час сред 20:30 и 21:30, с цел да отдадат респект към природата и да изпратят обръщение към бизнеса, държавните управления и всички нас какво въздействие могат да имат дребните действия върху огромната планета.
Ние в България

По традиция България се включи интензивно в тържественото отбелязване на празника на природата. Центърът на София, както и на доста други общини у нас, потъна в мрак за един час вечерта, а денем редица светофари в столицата светеха със зелени сърца. Десетки хора се стекоха на двете благотворителни кинопрожекции на хитовата анимация „ Кунг-фу панда 4 “, с цел да съберат поддръжка за природата. Приходите ще бъдат дарени на WWF в помощ на работата им по избавяне на още мечета-сираци и завръщането на добре познатите Никола, Анета и Мишо вкъщи.

Природозащитната самодейност влезе и в домовете на доста българи. Стотици хора посветиха най-малко един час от времето си на планетата, като одобриха предизвикването на WWF и се включиха в някоя от многочислените интензивности, задълбочаващи до момента им с околната среда. Едни се качиха на велосипедите, други се любуваха на ново меню, квалифицирано напълно от сезонни или локални артикули, трети се отдадоха на естествена снимка, включиха се в доброволчески начинания или се срещнаха с научно-популярната поредност „ Нашата планета “, разказана от Дейвид Атънбъроу. Благодарение на техния възторг България подари на природата близо 4000 часа, давайки образец за отговорност и обич към нашия общ дом - Земята. На 29.03. /петък/ WWF ще изтегли на инцидентен принцип 10 от всички присъединили се в самодейността и те ще получат специфична премия.

„ С акцията си, отдадена на Часа на Земята, имаме още една значима задача – да мотивираме и насърчим хората да опазват природата освен в границите на този час, само че и през останалото време от годината. Тъй като без ресурсите, които ни дава, ние няма по какъв начин да водим пълностоен и първокласен живот. Ние вършим всичко допустимо да бъдем образец в това отношение, като години наред работим за опазването на българските гори, води, диви животни и предпазени територии, стремим се да спомогнем за смекчаването на последствията от климатичните промени и да въодушевяваме младите
хора у нас да вършат същото “, разяснява Веселина Кавръкова , изпълнителен шеф на WWF.

За WWF Часът на Земята продължава цяла година

Специалистите на WWF посвещават живота си на опазването на старите гори в България, които са дом на хиляди растителни и скотски типове и от своя страна пазят водата, почвата, климата и биоразнообразието. Те си сътрудничат с институции и жители за прекъсване на противозаконните сечи и възобновяване на унищожени крайречни екосистеми. Също по този начин залесяват подобаващи терени с локални типове, устойчиви на климатични промени.
Освен в горите, специалистите на WWF работят и в реките. Те са в непрестанна връзка с локалните общности по Дунав, със съидейници, компании и държавни управления в устрема си да защитят емблематични типове като изчезващите есетри, да възстановят деградирали влажни зони, да поддържат реките свободно течащи, да усилят предпазените зони и да изградят резистентност към изменящия се климат.

Природозащитниците опазват освен екосистемите, само че и техните жители, като да вземем за пример кафявата мечка – най-едрия див звяр у нас. Спасителният отряд на WWF реагира при сигнали и подкрепя работата на институциите в опит да предотврати спорове сред мечките и хората. Ихтиолози от години изследват скъпите есетрови популации в Долен Дунав – тип, който съществува от над 200 милиона години, само че през днешния ден е на път да изчезне. По тяхно предложение бе основана и единствената в България предпазена територия, отдадена на есетрите.

Заедно с грижата за животните, експертите на WWF работят и за бъдещето на хората. Ключова цел на природозащитниците е декарбонизацията на енергетиката и промишлеността и внедряването на новаторска, кръгова стопанска система без парникови излъчвания и боклуци. Те оказват помощ на градове, компании, институции и организации да понижат своя въглероден отпечатък, поставяйки си амбициозни цели, основани на климатичната просвета. WWF мечтае за обективен преход към възобновими и екологично-устойчиви енергийни източници, които да трансформират стопански районите, зависещи от въглищата, и да обезпечат прехранване на заетите в бранша в една съвременна и софтуерна среда.

WWF работи интензивно и за въвеждане на по-добре настоящо законодателство, обвързвано със отбрана на природата. Опитните специалисти на организацията наблюдават проектите и плановете, които засягат предпазените територии, и подхващат дейности, в случай че се заплашва природата в тях. Разработват мнения, писма, сигнали и тъжби до български и европейски институции по най-проблемните случаи със предпазените територии. Един от знаковите им триумфи е опазването на Национален парк „ Пирин “.

И не на последно място, WWF ангажира българските младежи с проблемите на природата, като ги въодушевява и им дава нужните познания и умения, с цел да могат да я опазят за бъдещите генерации.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР