От лявото обединение ЛЕВИЦАТА! изградиха палатков лагер в защита на

...
От лявото обединение ЛЕВИЦАТА! изградиха палатков лагер в защита на
Коментари Харесай

ЛЕВИЦАТА! изгради палатков лагер в защита на паметника на Съветската армия

От лявото обединяване ЛЕВИЦАТА! построиха палатков лагер в отбрана на паметника на Съветската войска в София и против войната против монументи и историята, откакто стана ясно, че са почнали процедурите, водещи към премахването на монумента в София. При слагането на началото на палатковия лагер Мая Манолова - представител на ЛЕВИЦАТА! и ръководител на Изправи се.БГ съобщи:

„ Войната на десницата против историята преди локалните избори ескалира. Това е жалка война на хора, които нямат причини и решения на проблемите през днешния ден. Които нямат визия за бъдещето и които нямат причини, по тази причина се пробват да поругаят и демонтират историята.

Това е жалка война на хора, които желае да потвърдят верността си към непознати посолства, преиначавайки и демонтирайки монументи и българската история. "

По думите на Манолова преди всички избори десницата се пробва да прави акция на гърба на паметника на руската войска. От Левицата припомниха, че тези опити стартират още през 1993г. и за последния мандат 3 години отлежава настояването на десните за разглобяване на паметника, до момента в който на 9ти март тази година - още веднъж в предизборна акция, Столичният общински съвет изиска от страната да предприеме дейности за разглобяване на паметника. Тогава служебното държавно управление отсрочва решенията, само че в този момент на 2 август Кабинетът на Денков подхваща първите стъпки за разглобяване на монумента като от обществена държавна благосъстоятелност го деактува в частна държавна благосъстоятелност.

А ден по-късно регионалната администрация на София разгласи, че премахването на паметника е техен приоритет и желаеха от Столична община документите по построяването на паметника и са отправили запитване към Националната изложба дали паметникът, скулптурите и барелефите могат да бъдат преместени в музея за социалистическо изкуство.

Опасността паметникът да бъде отстранен, с цел да обслужи ползите на десните сили в София е действителна, считат от Левицата!.

„ Ние сме тук, с цел да се противопоставим на опитите да се осквернява и поругава историята. " - беше безапелационна Мая Манолова.

Главният редактор на лявата медия pogled.info Румен Петков добави, че опитите за разглобяване на паметника, навързано с опитите за промяна на националния празник 3-ти март приказва за цялостна акция - самодейност на локалните десни политици, които желаят да се показват пред непознати страни и по едно и също време с това да си създадат и предизборната акция. Той се обърна към българския народ с думите „ Хора, бдете! Бдете, тъй като имам чувството, че се пробват да ни върнат към един режим, който мислехме за от дълго време пропуснат. "

Христо Колев - ръководител на столичната конструкция на АБВ беше безапелационен - „ От ЛЕВИЦАТА! се противопоставяме на опитите за унищожаване, на който и да е монумент да бъде бутан и демонтиран. Не може паметта на хората, оставили костите си тук да бъде поругавана. Затова ще се борим против антибългарското държавно управление, което ни ръководи сега и ще направи всичко допустимо, с цел да ни вкара във война. България я има над 1300 години и ще продължава да я има макар тях. "

На палатковия лагер от Левицата! изложиха и фотографии на монументи на руската войска и от други европейски страни като Австрия, Германия, Унгария, Чехия, Словакия, които не отстраняват историческите си монументи.

Те показаха още, че паметникът уважава паметта на хиляди украинци, молдовани, казахи, киргизи, кавказци, както и паметта на Първа българска войска под командването на ген Стойчев, които са съдействали за освобождението на Европа от фашизма.

„ Опъваме палатков лагер, който ще остане тук и ще се опълчи на идващите стъпки на държавното управление на Денков, на общинските съветници, на десните сили в столицата, които към този момент издигнаха своите претенденти и за които изразителност против паметниците, против националния празник 3-ти март, против паметта на българите е водеща в предизборната акция.

Ние от ЛЕВИЦАТА! няма да позволим да пипнат паметника. Опъваме през днешния ден палатков лагер, който ще бъде тук, до момента в който заплахата от разглобяване на паметника на руската войска отпадне изцяло. " - заключи Мая Манолова и прикани всички столичани, които стоят зад опазването на паметниците, на историята да се включат в опазването на паметника на руската войска от опитите на десницата той да бъде погубен.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР