От ляво надясно - прокурор Димитър Франтишек, ръководителят на Специализираната

...
От ляво надясно - прокурор Димитър Франтишек, ръководителят на Специализираната
Коментари Харесай

Подкупът, за който е обвинена Иванчева, е рекорд за прокуратурата

От ляво надясно - прокурор Димитър Франтишек, ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, ръководителят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и заместника му Антон Славчев.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Мнения Daily - Арестът на кметицата на " Младост " е сеир за търкачите на талончета

И още: Десницата пробва да играе шах на футболен стадион; Когато началникът e по-некадърен от подчинените
18 апр 2018
Кому е нужно зрелището с кмета на " Младост "

Акцията на антикорупционната комисия против Десислава Иванчева замязя на обществен линч
17 апр 2018
Кметът на " Младост " Десислава Иванчева е задържана за рушвет

Иванчева е арестувана за приемане на 70 хиляди евро в акция на Комисията за противопоставяне на корупцията
17 апр 2018 Подкупът, с който е хваната кметицата на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева - 56 хиляди евро, е рекордно достижение за държавното обвиняване. Това съобщи през днешния ден на конференция административният началник на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Иванчева беше арестувана във вторник дружно със своята заместничка Биляна Петрова при зрелищна акция на прокуратурата и новосформираната антикорупционна комисия.

По време на конференцията прокурор Гешев изясни, че против Иванчева е имало голям брой сигнали, защото тя държала преписките на трупчета и изндувала вложители да строят градинки и спортни площадки, с цел да ги придвижи. През декември прокурор от Специализираната прокуратура почнал инспекция против Иванчева, а през февруари, откакто антикорупционната комисия събрала оперативна информация за желан рушвет, било формирано и досъдебно произвеждане. Въпреки, че множеството сигналоподатели против Иванчева намеквали, че от тях се желаят рушвет, единствено един го е споделил непосредствено и се съгласил да спомага на полицията, тъй като, съгласно прокурор Гешев, " имал европейско мислене в положителния смисъл на думата ".

Подкупи в центъра на София
Според прокурор Гешев, с цел да придвижи преписката на строителен вложител, Иванчева е поискала 20 евро на квадратен метър. Проектът, който той осъществил, бил 12 декара, а в началото уговорената сума била 250 хиляди евро, които били разграничени на траншове по малко над 70 хиляди евро. Освен това, отбелязва прокуратурата, на вложителя било обяснено, че защото имал и различен план в " Младост " върху 49 декара, кметицата поискала 1.1 млн. евро, само че направила отбивка и сумата намаляла на 500 хиляди евро.

Първата част от парите - 70 хиляди евро, трябвало да бъде предадена още преди две седмици, само че срещите се отлагали и поради Иванчева, и поради медиатора при предаването на парите, чието име прокуратурата отхвърли да назове (но най-вероятно става дума за някогашния кмет на региона Петко Дюлгеров, чийто телефон беше изключен през целия ден).

В последна сметка през вчерашния ден медиаторът и изнудвания предприемач се срещнали в заведение на ъгъла на улиците " Раковска " и " Гурко " и там, по думите на прокурор Гешев, станало предаването на парите. От предадените 70 хиляди евро медиаторът взел 20% за себе си (14 хиляди), а остатъкът предал на Иванчева и Петрова в заведение в градинката " Кристал ". Малко откакто излязъл оттова, мъжът бил арестуван в градинката на Народния спектакъл, а в него били открити парите.

В същото време, двете дами се качили на служебния си автомобил, каран от Иванчева, който минал по " Шести септември ", завил по " Славянска ", а откакто се присъединил в бул. " В. Левски " бил спрян от чиновници на антикорупционната комисия и отряда " Кобра ".

В опит да отговори на рецензиите, че акцията е станала на оживено място в столицата прокурор Иван Гешев изясни, че двете дами не са били арестувани при предаването на парите, тъй като не било несъмнено в кой тъкмо миг е станало това. Автомобилът бил спрян пред Спортната палата, тъй като в противоположен случай е можело да бъде изгубен в трафика на София, а парите - импортирани в банка или унищожени. Нито шефът на профилираната прокуратура, нито ръководителят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев или неговият заместител Антон Славчев можаха да обяснят за какво колата не е била проследена, само че всички повториха, че по случая са работили към 100 индивида.

Доказателствата
Според прокурор Иван Гешев против Иванчева и заместничката й има солидни доказателства - специфични разследващи средства и показания пред арбитър. Подкупът от 70 хиляди евро. е бил възложен от изнудвания предприемач и е бил " белязан " с химическо вещество, следи от което са открити и при тримата арестувани - Иванчева, Петрова и медиатора.

Парите са открити в кашон на задната седалка на колата. От думите на Гешев се разбра, че двете ще бъдат привлечени като обвинени за рушвет в изключително огромни размери - закононарушение, за което се планува наказване от 10 до 30 години затвор. За ориста на медиатора, който по думите на прокурор Гешев е дал подробни пояснения, щял да реши наблюдаващият следствието прокурор. Пак той е способен да реши дали да изиска непрекъснат арест на обвинените.

Същевременно, Гешев позволи, че обвиняването може и да се промени, като бъдат повдигнати обвинявания за проведена незаконна група.

Няма линч - отговорни са Наказателно-процесуалният кодекс и юристите
По мотив на множеството рецензии, че двете дами са били държани над четири часа на булеварда, Иван Гешев изясни, че това е било належащо, тъй като е било осъществено претършуване и изземване и списък на парите, на което те е трябвало да участват. " Така е по българския Наказателно-процесуален кодекс ", сподели той и изрази подозрение, че в Америка или Франция има такава процедура.

Жените били с белезници, с цел да не могат в това време да заличат следи от веществото, с което са маркирани парите. След приключването на разказа на парите е трябвало да влязат в постройката на министерството на спорта, където да им бъде осъществен персонален обиск и да бъдат освидетелствани - да бъдат тествани с инфрачервена лампа дали има следи от веществото по тях.

На упреците, че двете дами не са имали достъп до юрист, прокурор Гешев изясни, че е имало четирима юристи, които са били вписани в протоколите и са създали своите възражения. За изявлението на адв. Върбан Върбанов, че не е бил позволен до Десислава Иванчева, прокурор Гешев съобщи: " По телефона изясни, че ще пристигна, когато може, а след това даваше изявленията. "

На конференцията, дадена взаимно от КПКОНПИ и прокуратурата, на практика нямаше възможост да се задават журналистически въпроси. Заради неприятната организация на конференцията от страна на прокуратурата, тя беше прекъсната прибързано.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР