От ляво надясно: Борислав Игнатов, Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Борис

...
От ляво надясно: Борислав Игнатов, Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Борис
Коментари Харесай

"Алфа Рисърч": Фандъкова води символично пред Манолова за кмет на София

От ляво надясно: Борислав Игнатов, Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Борис Бонев

Изключително оспорвана конкуренция за кметския пост в София с по-висока от обичайна изборна интензивност предвиждат социолозите от " Алфа Рисърч ". В проучване, оповестено през днешния ден и финансирано със лични средства, те дават алегоричен задатък от малко над 1% на сегашния градоначалник Йорданка Фандъкова пред Мая Манолова.

Според данните много по-солидна е преднината за ГЕРБ пред Българска социалистическа партия във вота за общински листи - над 10%, само че въпреки всичко резултатът е непълен за болшинство в бъдещия Общински съвет.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Като трета мощ съгласно изследването пък в столицата се затвърждава " Демократична България " - както в общинската листа, по този начин и в кметската конкуренция, до момента в който претендентът на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки и Борис Бонев са надлежно четвърти и пети.

Резултатите от изследването на " Алфа Рисърч " са много сходни на тези на организация " МаркетЛинкс ", оповестени предходната седмица. Разликата е, че от " МаркетЛинкс " даваха минимална преднина на Манолова пред Фандъкова.

Очевидно обаче всичко приказва за в действителност оспорвано съревнование за градоначалник на София с резултат в границите на социологическата неточност, каквото столицата от дълго време не е виждала.Изследването е извършено в интервала 3 – 7 октомври 2019 година от " Алфа Рисърч ", оповестено е на уеб страницата на организацията и е осъществено със лични средства. То е извършено измежду 801 пълнолетни жители от гр. София с право на глас в локалните избори. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление по домовете на интервюираните лица.

Истински оспорвана кметска борба

Към момента сегашния кмет от ГЕРБ Йорданка Фандъкова има дребна преднина (36.3%) пред самостоятелната, само че подкрепена от Българска социалистическа партия и няколко дребни дясноцентристки обединения Мая Манолова (34.6%).

За първи път от доста време в столицата има мощните кандидатури и действителното съревнование сред тях. Ясната дясно-центристка ориентировка на гласоподавателите в най-големия и с максимален стопански капацитет град, много изрично е определяла спечелилият. В случая обаче, в противен случай, сме очевидци на доста по-оспорвана и амбициозна борба, тестваща прекосяването на дясно-центристката в ляво-центристка външна страна, пишат анализаторите на организацията.

Според тях плюсът за Фандъкова е, че съумява да удържи гласоподавателите на ГЕРБ в тази комплицирана настройка. Този на Мая Манолова пък е, че съумява да разшири обичайния Българска социалистическа партия избор с близо 10 на 100.

В тази обстановка, при балотаж, основен ще е ценностният избор на симпатизантите на " Демократична България ", които ще дефинират в огромна степен пътят към и на София. Кандидатът на така наречен градска десница, арх. Борислав Игнатов, събира все още 10,7% избор измежду твърдо решилите да гласоподават. Поради по-слабата си начална известност по отношение на останалите, той има капацитет за растеж от най-малко още 5%, считат социолозите.

Евроизборите демонстрираха електоралната успеваемост на Ангел Джамбазки и без изненада, залагайки още веднъж на него, Вътрешна македонска революционна организация отбелязва двоен пробив – усилва резултата си за общинската листа до 6,1% и реализира четвърта позиция за кметската конкуренция с 6,9% избор за Джамбазки, пишат анализаторите на организацията.

Кандидатът на другояче дейното гражданското съдружие " Спаси София " остава на пета позиция с положителния за този профил претенденти резултат от 4,8%. Той търпи, от една страна, конкуренцията на огромните партии, а от друга, на надалеч по-разпознаваемия конкурент Мая Манолова, която се състезава сякаш в неговата група - тази на " самостоятелните кандидати ". 45.3% доближава декларираната изборна интензивност - с към 4 пункта по-висока от тази през 2015 година, като евентуално даже ще е и по-висока заради по-високата готовност на гласоподавателите, предизвикана от мощните кандидатури и действителното съревнование сред тях.

ГЕРБ губи болшинство в Общинския съвет

ГЕРБ е във водеща позиция при избор за партийните листи с над 10 % преднина пред от Българска социалистическа партия - 32,1% против 21,4%. Управляващата партия обаче най-вероятно ще загуби болшинството, което имаше в последните два състава на Столичния общински съвет.

Третата позиция е за Демократична България с 15,5%. Имайки поради следената и на Евроизборите податливост техните гласоподаватели да се активизират в последните дни преди вота, може да се чака спомагателен растеж на тази групировка, отбелязва " Алфа Рисърч ".

Вътрешна македонска революционна организация с 6.1% е идващият сигурен участник в бъдещия Столичен общински съвет.

Макар и на още ранен стадий от акцията, има съществени учредения да се допуска, че бъдещият 61-членен СОС ще бъде съвсем толкоз фрагментиран, колкото и сегашния, считат социолозите. През 2015 година в настоящия състав влизат представители на 9 листи. В бъдещия могат да се чакат сред 7 и 9 листи, без ясно болшинство.

Това занапред вещае сложни времена за столичния кмет. И тествания за политическите тактики и управнически задължения на подкрепящите го политическите сили.

Силна изборна интензивност

Заявената изборна интензивност за локалния избор доближава забележителните 45.3%, което е с към 4 пункта повече от тази през 2015 година и по всяка възможност ще резервира, а евентуално и надвиши тази стойност, заради по-високата готовност на гласоподавателите, предизвикана от мощните кандидатури и действителното съревнование сред тях, считат от " Алфа Рисърч ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР