От Лондон до Фолклендските острови, Великобритания днес празнува, защото кралица

...
От Лондон до Фолклендските острови, Великобритания днес празнува, защото кралица
Коментари Харесай

Платинен юбилей - Елизабет II 70 години на трона

От Лондон до Фолклендските острови, Англия през днешния ден чества, тъй като кралица Елизабет II отбелязва своята 70-та годишнина на трона. 95-годишната Елизабет е най-дълго управлявалия монарх в света, а и несъмнено - човек с извънредно богата и наистена с забавни събития биография. Официалните празнувания ще бъдат през лятото, когато е фактическата коронация, само че на този ден преди тъкмо 70 години младата тогава към момента принцеса научава, че татко ѝ е умрял и доста по-рано от предстоящото тя се възкачва на престола.

Обичана от едни и ненавиждана от други, английската кралица се възкачва на престола съвсем инцидентно, откакто чичо ѝ Едуард абдикира от трона, а татко й Джордж VI умира прибързано от тежко заболяване. 25-годишната тогава към момента принцеса Елизабет е в Африка със брачна половинка си Филип, когато научава, че е станала кралица. Новината ѝ оповестява брачният партньор й, който през идващите няколко десетилетия е и нейната най-голяма опора.



70 години на трона, 95-години живот, близо 300 визити допълнително от 100 страни, милиони жители и... 10 правнучета. Много са числата, които могат да опишат биографията на кралицата. Но коя е тя самата? За 7 десетилетия на трона, Елизабет Втора нито един път не изневери на стила си - постоянно обрана, постоянно сдържана. Дори в най-тежките моменти, като гибелта на принцеса Даяна през 90-те, а също и преди година, когато загуби брачна половинка си принц Филип. Не разкри и какво мисли нито за решението на принц Хари да се откаже от кралските си задължения, нито за абсурда с принц Андрю.

" Мисля, че през целия си живот, тя поставя големи старания да се посвети на ролята, която ѝ е отредена. Движена е от концепцията за дълг, за чест и отговорност. Даде заричане в никакъв случай да не абдикира и го съблюдава, въпреки мнозина да чакаха доста по-рано да се отдръпна от престола и да бъде наследена от принц Чарлз ", съобщи Анна Уитлок, професор по история на монархията.

Каква ще бъде Елизабет на трона, излиза наяве още при първото ѝ послание към поданиците - годината е 1947, а тя одеве е навършила 21 години.

" Заклевам се, че през целия си живот, без значение дали ще бъде дълъг или къс, че ще бъда отдадена на това да послужвам на вас и на нашето имперско семейство ".

В света на политиката, тя е непреходната фигура, с която всички мечтаят да се срещнат. По време на 70-годишното си ръководство, Елизабет Втора има 14 министър-председатели. Първият - Уинстън Чърчил, е роден през 1874-та година, а сегашният Борис Джонсън - през 1964-та.



" Фактът, че не си разрешава да показва обществено мнението си по нито един наболял въпрос, е нейна персонална политика на неутралитет, само че и метод да не засегне никого. В момента, в който изразиш мнение, настройваш едни или други хора против себе си. Да запазиш безмълвие не е демонстрация на уязвимост, в противен случай. Това е тайната на същинското политическо дългоденствие в нейния случай. И демонстрация на доста воля ", съобщи Матю Денисън, биограф и историк.

От възкачването си на трона през 52-а година кралица Елизабет Втора е неизменима част от поддържането на " специфичните връзки " сред Англия и Съединените щати. От Хари Труман до Джо Байдън - 10 са американските президенти, с които тя се среща. Най-запомняща се, само че поради грубото нарушение на протокола, остава визитата на Доналд Тръмп.

Среща се с най-значимите персони на 20-и и 21-ви век, а звездите, които имат достойнството да се срещнат с нея - от Мерилин Монро, до лейди Гага.

През последните години тя все по-рядко поема обществени задължения. Може да бъде видяна само на черква, а вместо това я съставляват членовете на кралското семейство - престолонаследникът Чарлз, принц Уилям и брачната половинка му Катрин.

Освен за фамилията и поданиците си, английската кралица има особено място в сърцето си, непокътнато... за обичаните ѝ кученца от порода корги. Притежавала над 30, само че въпреки да твърдеше, че няма да си взима повече, с цел да не изостави любимците си, в случай че почине, преди година си взе две нови кученца.

Другото ѝ занимание е ездата. Кралицата има над 25 коня, не е загадка, че обича да ловува, а също и да кара. Не е загадка и че не обича да носи короната си и го прави само за извънредно тържествени мотиви. Кралица Елизабет носи същата, която е имал и татко ѝ крал Джордж Шести. Това, което тя разкрива, е че царската корона е тежка и то безусловно. Някога споделя: " Не можеш да погледнеш надолу, с цел да прочетеш речта си. Вместо това би трябвало да вдигнеш листата високо. В противоположен случай можеш да си счупиш врата.



" По време на ръководството си, Елизабет съумява да върне доверието към монархията. Докато през 2001 година един на всеки трима британци желае абдикирането ѝ, то скорошно изследване сподели, че през днешния ден по-малко от 20% не поддържат монархията. Очаква се в 4-дневните празненства във връзка коронацията ѝ през лятото да се включат над 10 000 души.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР