От Лондон бившият министър-председател на Пакистан Наваз Шариф обвинява бившия началник на армията за свалянето му от власт през 2017 г.

...
Бившият министър-председател на Пакистан Наваз Шариф твърди, че бившите влиятелни
Коментари Харесай

Бившият министър-председател на Пакистан Наваз Шариф твърди, че бившите влиятелни военни и шпионски шефове на страната организира свалянето му през 2017 г., когато беше принуден да се оттегли, след като беше осъден за корупция

От MUNIR AHMED Associated Press, 19 септември 2023 г., 5:45 ч. Избори.

След като Хан беше свален с вот на недоверие през април 2022 г., по-малкият брат на Шариф Шехбаз Шариф беше министър-председател до август, когато се оттегли, за да позволи временно правителство, което да управлява ежедневните дела и да организира изборите.

В своите забележки пред партийни служители в понеделник Наваз Шариф твърди, че бившият началник на армията Камар Джавед Баджва и бившият началник на шпионажа Фаиз Хамед са заговорили с двама съдии да го отстранят.

Той не предложи доказателства за твърдението си и нямаше незабавен коментар от армията, разузнавателната агенция или съдебната система.

Дъщерята на Шариф, Мариам Наваз, също служител в Пакистанската мюсюлманска лига, каза в понеделник на парти в хотел в източния град Лахор, че завръщането на баща й ще бъде „историческо".

„Завръщанията на Наваз Шариф бяха по-силни от неуспехите му. Друг се разгръща“, написа тя във вторник на X, платформа, известна преди като Twitter.

Като беглец от правосъдието, Шариф ще трябва да бъде арестуван по силата на закон, но не е ясно дали това ще се случи. Адвокатите му нямат подадена молба за съдебна защита от арест за него.

Също така не е ясно дали ще трябва да излежи присъдата си в затвора, след като се върне.

Пакистан е в дълбок политически смут след свалянето на Хан миналата година. Пакистанската мюсюлманска лига е изключително непопулярна и правителството на Шехбаз Шариф не успя да овладее спираловидната инфлация.

Партията иска Наваз Шариф да оглави предизборната й кампания. Гласуването се очакваше да се проведе през ноември, но вероятно ще бъде отложено, тъй като органът за надзор на изборите казва, че се нуждае от повече време, за да преначертае избирателните райони, за да отрази преброяването.

При правителството на Шахбаз Шариф Хан беше осъден за корупция и сега излежава тригодишната си присъда затвор. Въпреки това, той все още е водещата опозиционна фигура в Пакистан и се радва на огромно количество последователи, заедно със своята партия Pakistan Tehreek-e-Insaf.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР