От левицата предлагат на мястото на комисията да се създаде

...
От левицата предлагат на мястото на комисията да се създаде
Коментари Харесай

ГЕРБ ”за” Комисия по досиетата, иска Антон Тодоров за шеф

От левицата оферират на мястото на комисията да се сътвори Институт за национална памет , в който да се пазят всички архивни единици от Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска.

В плана на социалистите се отстранява наложителният детайл на инспекцията на избрани хора, като се замества с опцията за предварителна инспекция на претендентите за разнообразни изборни или други позиции. Уточнява се смисъла на съществуването на така наречен картонче, което не може единствено по себе си да е доказателство за принадлежност към Държавна сигурност, акцентират от Българска социалистическа партия, съгласно които разкриването на досиетата насажда ненавист.

"Смятам, че това е несериозно, тъй като и все още Комисията по досиетата е в интернационалната мрежа със сходни комисии в страните от Европейски Съюз, по-специално от Източна Европа ", разяснява пред публицисти в Народното събрание ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той посочи, че ще има мероприятие, което ще бъде извършено в края на ноември в Румъния, а следващата година България би трябвало да бъде хазаин на подобен интернационален конгрес.

Според него предлагането за закриване на комисията е повече спекулативно, в сравнение с действително.

„ Убеден съм, че Комисията по досиетата има своето бъдеще. В един интервал би трябвало да премине към някаква друга форма, само че към момента има доста работа, която би трябвало да бъде свършена. С решение на 43-тия парламент в някои от случаите се разшириха опциите да се ревизират повече лица. Това значи, че има повече работа. Тази взаимозависимост би трябвало да отпадне, а това може да стане единствено когато има бистрота и меродавност на обстоятелствата и данните, които могат да бъдат обявявани “, сподели още Цветанов.

Той заяви, че ГЕРБ ще застане зад бъдеща кандидатура на Антон Тодоров за ръководител на Комисията по досиетата. Той е политолог и създател на няколко книги за български политици от прехода - Иван Костов, Меглена Кунева, Росен Плевнелиев и други.

„ Тодоров има нужната експертиза, той е добър анализатор. Смятам, че в случай че неговата кандидатура бъде прегледана и утвърдена, това ще бъде от изгода за Комисията по досиетата “, съобщи Цветанов.

Самият Тодоров през вчерашния ден разяснява пред Българска национална телевизия:

"Номиниран съм, да, детска фантазия ми е това, както би споделил Румен Петков " .

Той посочи, че в комисията има над 1 милион архивни единици и доста неща за изследване.

"Като си знам какъв кофти човек съм, всичко това ще го събера и след 5 години, като свърши този мандат, ще имаме по-късно Институт за национална памет. Надявам се Българска социалистическа партия тогава да е доста слаба съпротива, нещо от порядъка на трийсетина депутати, да има естествени хора, а не да неодобряват всяко нещо ", сподели още депутатът, прочут с пиперливия си език.

По този мотив зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев разяснява във Facebook:

"Антон Тодоров мечтае да оглави Комисията по досиетата и не се хаби на вятъра. Разбирам и сапьора Цецо Цветанов, който желае неистово да се освободи от тази мина . Но, сътрудници от ГЕРБ, бъдете съществени – човек с сходно държание е рисков за националната ни сигурност и тук изобщо не разясня психическото му здраве и креативните му триумфи ".

Мандатът на Комисията по досиетата изтече през месец май. По закон обаче тя може да продължи да работи, до момента в който бъде определен нов състав.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР