От кубчето на Рубик до чудноватото покрито с вълна прасе

...
От кубчето на Рубик до чудноватото покрито с вълна прасе
Коментари Харесай

Носталгия и кубчето на Рубик: 5 неща, които трябва да знаете за Унгария

От кубчето на Рубик до чудноватото покрито с вълна прасе – представяме ви пет неща, които е потребно (или не) да се знаят за Унгария, чийто нов парламент ще бъде определен в неделя.

Доброто остаряло време

Носталгията е вездесъща в Унгария. Футболните почитатели тъгуват за времената, когато „ Унгарските магьосници “ на нападателя Ференц Пушкаш бяха царе на международния футбол – от 1950 до 1954 година

Историческите писания пазят загатна за „ Велика Унгария “ отпреди Трианонския контракт (1920 г.), дал самостоятелност на нации като словашкия, до тогава под австроунгарско господство.

Победата над османците, извоювана от войските на рицаря Янош Хуняди при обсадата на Нандорфехервар (Белград) през 1456 година, е мотив за горделивост и до през днешния ден.

Ами Атила, вождът на хуните? Родствените връзки на маджарския народ с фамозния поробител от степите към момента не са потвърдени, само че подхранват голям брой легенди, по-специално в националистическите среди. Атила е измежду имената, постоянно давани на новородените.

Езерото Балатон и дългокосместото прасе

Сред естествените забележителности на страната няма по какъв начин да не споменем езерото Балатон, „ вътрешно море “ с повърхност 600 кв. км. По времето на Берлинската стена то бе място за срещи на немски фамилии от Изтока и Запада, които можеха да поддържат връзка на брега на спокойните му води.

Но тайното богатство на Унгария, по което се прехласват майстори готвачи и месари от целия свят, е едно смешно прасе, къдраво като овчица. С козина, дълга като вълна, свинете от породата мангалица наподобяват повече от необичайно, а месото им, богато на мазнини, съгласно гастрономите е извънредно.

През последните години този тип селски добитък още веднъж печели известност в Унгария, а и в други страни от някогашната империя на Хабсбургите.

Лоукост фиеста

Разположена надалеч от равнините, където се отглежда мангалицата, столицата на Унгария за няколко години стана желана дестинация за празничен и на ниска цена туризъм.

С литровите си чаши за бира и евтини нощувки Будапеща привличаше гуляйджии от цяла Европа допреди две години, когато избухна коронавирусната пандемия. Тази пролет тогавашната атмосфера бавно се възвръща.

В началото на 2022 година там отвори порти дом на футуристичната унгарска музика, построен по план на японския проектант Соу Фуджимото.

А феновете на футбола съумяха по време на Европейското през 2021 година да се порадват на „ Пушкаш Арена “ – стадион, израснал с помощта на треската за градежи, обзела Виктор Орбан.

Освен това министър председателят реновира, без да жали средства, старинния център на столицата – промени, посрещани със скърцане на зъби в ЮНЕСКО.

„ Udvözöljük! “

Aéroport, airport, aeropuerto – всеки ще разбере тези думи, само че „ repülőtér “?

С писмеността си от 42 букви, 14 от които са гласни, с дванайсетте си времена, 35 окончания на думи, със самите думи – като че ли безкрайни, с ударенията си и лексикона, който няма нищо общо с индоевропейските езици, унгарският постоянно е бил същинска приятност за лингвистите.

А и ужасна главоблъсканица за тези, които се мъчат да научат по някоя простичка дума като "üdvözöljük! " („ добре пристигнали! "), "köszönöm " ( "благодаря ") et "egészségedre! " („ наздраве! “).

Находчиви изобретатели

А най-популярната главоблъсканица в света, продавана в стотици милиони бройки – кубчето на Рубик, е по-известна от своя откривател, унгарския инженер Ерньо Рубик. Горд татко на този паметен предмет, 40-ата годишнина от основаването на който бе маркирана през 2014 година, 77-годишният мъж е необикновено непретенциозен човек.

Светът дължи на унгарците редица нововъведения, родени от витална и до през днешния ден научна и софтуерна традиция: плочите на 33 оборота (1948 г.) – дело на Петер Кароли Голдмарк, също и един от бащите на цветната телевизия; витамин С, открит от нобеловия лауреат Алберт Сент-Дьорди; химикалката – предходник на „ Бик “, измислена от Ласло Биро.

Американският програмист Чарлс Симони, роден като Карой Шимони през 1948 година в Будапеща, не е какъв да е, а основният разработчик на стратегиите „ Уърд “ и „ Ексел “.

А унгарската биохимичка Каталин Карико, живееща в Съединени американски щати, се превива под тежестта на премиите за работата й по функционалностите на ДНК, дала опция за бърз прогрес в основаването на ваксини против COVID-19.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР