От края на юли 2017 г. доц. Николай Доганов –

...
От края на юли 2017 г. доц. Николай Доганов –
Коментари Харесай

Доц. Николай Доганов: Рискът при вагинален достъп е 10 пъти по-малък в сравнение с откритата коремна хирургия

От края на юли 2017 година доцент Николай Доганов – одобрен акушер-гинеколог с дълготраен хирургически опит – стартира да приема пациенти за прегледи в Медицински комплекс „ Д-р Щерев “. Той е част от екипа на болничното заведение като опериращ експерт към този момент повече от година, само че от броени дни работи и на график в кабинет – всеки четвъртък след авансово записан час. В малко изявление той споделя кое го е стимулирало да се причисли към екипа на водещата клиника по женско здраве и кои са най-актуалните трендове в урогинекологията, която доцент Доганов практикува и развива сполучливо.

Доц. Доганов, за какво решихте да стартирате и амбулаторна процедура в Медицински комплекс „ Д-р Щерев “?
Аз работя в болничното заведение от март 2017 година, като първичната концепция, с която започнах оперативната си процедура тук, беше да развия влагалищната хирургия. Тук се ползват главно модерните лапароскопски и хистероскопски подходи и доста малко се работи отворена хирургия. В тези модерни оперативни области сътрудниците от болничното заведение са извънредно напреднали. Все отново в чужбина има клиники, в които безусловно не се работи отворена хирургия, без значение какви са случаите – интервенциите са единствено лапароскопски. Тук изискванията са повече от приемливи, операционните са извънредно съвременни. В интерес на работата, при вписване на действителни потребности мигновено се извършват претенции за закупуване на избрани принадлежности, подменят се счупени, вкарват се новости. Дава се опция да се върви напред.

Кои са и ще бъдат вашите съществени пациенти тук?
В Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ съм оперирал най-вече дами със сваляне и изпадане на гениталиите – матка и влагалище, пациентки с пикочна стрес инконтиненция, върша и коремни интервенции, като да вземем за пример на миоми. В кабинет съветвам още веднъж пациентки със срутване и изпадане на матка и влагалище. Тези дами нормално са над 60 години. Има и изключения на доста млади пациентки, нормално след тежко раждане с огромни разкъсвания.

Какъв е методът на лекуващия акушер-гинеколог в такива случаи?
Оперативният риск при вагиналния достъп е 10 пъти по-малък от коремния достъп. Но въпреки всичко типовете интервенции доста зависят от възрастта. Обикновено при дами над 50 години, при които се смъква или изпада матката, се прави пластика на влагалището. При нея се издига пикочният мехур, поправя се и изпадане на ректума, в случай че се записва такова. Прави се и влагалищна хистеректомия. Матката се маха, тъй като другояче рискуваме рецидив. При по-млади дами, при които към момента не е редно да се маха матката, има други типове интервенции и те са доста сигурни.
Има и случаи, при които има намаляване на пикочния мехур през предната влагалищна стена, което назоваваме цистоцеле, и откъм гърба на ректума през задната стена – ректоцеле, без матката да се е смъкнала. Тогава се прави единствено предна и задна влагалищна пластика. Вътрешните конци във влагалището не се смъкват, топят се сами, а тези на перинеума се махат на шестия ден.

Как се възвръщат пациентките след такива интервенции?
Болничният престой при тези интервенции е сред 6 и 8 дни. Той варира, изключително при случаите на стрес инконтиненция. При тях на пациентката се слага катетър, който се смъква сред четвърти и пети ден след интервенцията. Когато дамата стартира непринудено да уринира, се мери остатъчната урина в мехура. Ако тя е под 70 мл, пациентката може мигновено да се прибере в къщи. Затова и ние, лекарите, прецизираме, че изписването може да е на пети-шести, само че може и чак на осми ден след оперативната интервенция.
В първите три месеца след интервенциите, за които приказвах, би трябвало да се заобикалят физическите старания, които покачват вътрекоремното налягане. Това включва повдигане на тежко, запек, хронична кашлица – всяко напрягане в първите три месеца би трябвало да се заобикаля. До 6 месеца след интервенцията като цяла би трябвало да се ограничи физическата интензивност.

Защо се насочихте точно към урогинекологията?
Профилът ми в дългогодишната ми активност е обща оперативна гинекология, само че развих профила на урогинекологията. Едно от най-големите ми достижения е оперативното лекуване на везико-вагинални фистули. Това съставлява дупка сред влагалището и пикочния мехур, което провокира приключване на урина. Имам поредност от 25 случая – всички до един сполучливи. Обикновено това увреждане се появява след оперативно унищожаване на матката (хистеректомия).
Естествено, в моята кариера съвсем няма интервенция, която да не съм правил. Отказах се само от огромни, свръх радикални интервенции. Като млад експерт пробвах в екип с опитни уролози и хирурзи, само че резултатите не бяха положителни. При такива интервенции на напреднали карциноми в четвърти етап смятам, че пътят не е действен. В актуалната медицина е доста значимо и качеството на живот, освен преживяемостта.

Като съвременна болница с отношение към комфорта и удобството на всеки пациент, Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ дава разнообразни благоприятни условия за записване на час при акушер-гинеколог. Това може да стане както на телефон 02 920 0901, по този начин и през онлайн формата на уеб страницата на клиниката. Публичният канал във Viber и формалната Фейсбук страница на болничното заведение посредством функционалността Messenger също дават опция за бързо и безпроблемно записване на час.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР