От края на Втората световна война до наши дни в

...
От края на Втората световна война до наши дни в
Коментари Харесай

Италия е свикнала с кризи, но сегашната е сериозна


От края на Втората международна война до наши дни в Италия са се сменили десетки държавни управления, по тази причина страната е много привикнала с политическите рецесии. Сегашният блъсканица измежду политическите партии обаче е друга, а на карта е заложено бъдещето премиера Марио Драги като водач на страната.

Миналата седмица той хвърли оставката си, откакто един от съдружните сътрудници, популисткото Движение " Пет звезди ", бойкотира значимо гласоподаване в Сената. Италианският президент обаче отхвърля да я одобри - най-малко към този момент. Драги не е политик, само че за 17-те месеца, откогато ръководи отпред на извънредно за Италия държавно управление на " националното единение ", той си построи добро име на общественик в Западна Европа поради твърдата си поддръжка за Украйна и напъните си за стопански промени.

Изходът от днешните диспути в Народното събрание ще бъде измежду определящите фактори за това дали той ще остане на власт. Сегашната политическа рецесия е много друга от многото предходни, които Италия е преживявала и които просто са минавали и заминавали, без жителите да им обръщат изключително внимание. Сега обаче италианците молят Драги да остане. Ако той не успее или не пожелае да възвърне обединението си, може да се стигне до предварителни избори.

КОЕ Е РАЗЛИЧНОТО НА СЕГАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО

През февруари 2021 година президентът Серджо Матарела се спря на Драги, някогашен шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ), в избора си на кого да разпореди задачата да сформира държавно управление на " националното единение ", което да възвърне стопанската система, която пострада тежко от пандемията. Драги наследи на премиерския пост Джузепе Конте, който беше мощно подразнен от обстоятелството, че поради проблематичния старт на имунизационната акция против КОВИД-19 в Италия му се наложи да слезе от власт.

Драги ръководи с поддръжката на необикновена коалиция, сътрудниците в която постоянно се карат между тях и която е формирана от леви, десни и центристки партии, плюс Движението " Пет звезди ", което на 14 юли съобщи премиера по мъчителен метод.

НЕПОДХОДЯЩО ВРЕМЕ

Кризата се разиграва в решаващи за Италия и Европа времена. Потребителите и бизнесът страдат от високата инфлация и галопиращите цени на енергоизточниците. Същевременно Драги се нарежда като един от най-големите последователи на европейската помощ за Украйна във войната ѝ с Русия, в това число във военната сфера. След политическите провали на английския водач Борис Джонсън  Борис Джонсън Борис Джонсън е английски политик - роден на 19 юни 1964 година в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е и френския президент и при неналичието на дългогодишния немски канцлер, която към момента се усеща много осезаемо в Европа, Драги се утвърди като благонадежден и влиятелен глас на Стария континент. Премиерът също така непроменяемо следваше политиката си на осъществяване на промените, които Европейски Съюз сложи като изискване за приемането на достъп до помощ на стойност от 200 милиарда евро за икономическо възобновяване от пандемията.

СБЛЪСЪКЪТ

Днешният ден е решителен. Матарела предложения Драги да пристигна в Народното събрание, където да изложи претекстовете за оставката си. След това в хода на дебатите депутатите също ще имат опция обществено да изложат мненията си. Въпреки че се чака останалите партии от обединението да упорстват Драги да остане, в редиците на Движение " Пет звезди ", което беше отслабено от напускания на депутати, има разногласия какво да се прави. Драги разгласи, че не желае да ръководи без присъединяване на популистите в обединението му.

ВЪПРОС НА ДОВЕРИЕ

Правителството на Драги не избра да изиска избор на доверие. Депутатите от една или друга партия от ръководещата коалиция обаче биха могли да внесат искане за това и да изискат поименно гласоподаване, с цел да е несъмнено, че никой няма да наруши партийната дисциплинираност и да гласоподава по друг от съпартийците си метод.

КАМПАНИЯ ЗА ОСТАВАНЕ НА ДРАГИ

Онлайн петиция, инициирана от някогашния министър председател Матео Ренци  Матео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 година във Флоренция. Задръшва под надпис " Драги, остани ", бе събрала над 100 000 подписа до понеделник вечерта. Същия ден по площадите в Рим, Милано и други огромни градове стотици редови жители и политически водачи излязоха на манифестации в поддръжка на Драги. Около 1000 кметове с друга политическа ориентировка подписаха отворено писмо с апел към него да остане. Апели към Драги да не си потегля насочиха и редица съсловни организации, в това число лекарско съдружие, което изрази опасения от опцията страната да остане без държавно управление в изискванията на надигаща се вълна на ковид.

ИЗБОРЪТ НА ДРАГИ

Дори и без " Петте звезди " Драги отново може да събере удобно болшинство в Народното събрание. Италианският министър председател, който преди десетилетие като шеф на ЕЦБ реализира триумф със тактиката си за избавяне на еврото " непременно ", на процедура към момента разполага с нужния брой депутати на своя страна, само че той може да реши, че му е омръзнало от непрекъснатите разпри сред неговите съдружни сътрудници.

КАКВО СТАВА, АКО ДРАГИ СИ ТРЪГНЕ

Ако Драги дефинитивно подаде оставка, топката отива в полето на Матарела. Той може да разпореди на някой различен да сформира държавно управление, само че кабинетът на Драги е третият от парламентарните избори през 2018 година По-вероятно е президентът да разпусне Народното събрание, предизвиквайки по този метод предварителни избори с дата най-рано през септември. Петгодишният мандат на настоящия състав на Народното събрание изтича през март, т.е. идващите избори по този начин или другояче са близо във времето.

От сходно развиване евентуално ще завоюва крайнодясната, евроскептична партия " Италиански братя ". Според социологическите изследвания тя може да получи най-вече гласове на изборите и надлежно нейната лидерка Джорджа Мелони - да заеме премиерския пост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР