От края на декември руските войски ежедневно щурмуват Соледар, разказва

...
От края на декември руските войски ежедневно щурмуват Соледар, разказва
Коментари Харесай

Украински журналист: Тежки боеве се водят за Соледар

От края на декември съветските войски всекидневно щурмуват Соледар , споделя от този град известният украински публицист Юрий Бутусов, представен от Руската работа на Би Би Си.

" Наказателните батальони на Путин " от ЧВК " Вагнер " и съветските въздушнодесантни войски се пробват да нокаутират охраняващата го украинска 46-та въздушнопреносима бригада.

Те съумяха да навлязат в градската зона и се пробват да се придвижат напред макар огромните загуби в жива мощ . Но украинците не престават да държат града под огневи надзор, " написа Бутусов в " Телеграм ".

" Постоянно се чуват или гърмежи, или стрелково оръжие, " споделя журналистът. В опустошения град щурмовите групи водят непосредствен пердах на дистанции 20-30 метра

Журналистът остава учуден от локалните, които разхождат кучетата си под обстрел и се пробват да живеят по този начин, като че ли войната няма да ги засегне.

Сергей Череватий, представител на Източната група на въоръжените сили на Украйна, удостовери по украинската телевизия, че в Соледар не престават яростни боеве. По думите му през денонощието в това направление са осъществени 106 набези и и е имало 22 бойни стълкновения.

На 7 януари съветски източници писаха, че, в това число над завода " Артемсол ", а съветските елементи сякаш " съумели да напреднат през центъра на града ".

Представителят на самопровъзгласилата се ЛНР Виталий Киселев твърди в канала си в " Телеграм ", че украинците скоро ще се изтеглят от Соледар .

Соледар е град, в който преди войната живееха 10 500 хиляди души. Той се намира в Бахмутския регион на Донецка област на Украйна и в него към момента има останали поданици. Под града има система от тунели и галерии, които са част от солните мини, които са дали и мето на града.

Този дребен град се трансформира във значима стратегическа точка, за контрола върху която се водят най-тежките борби в Донбас.

На 5 януари, че една от аргументите за опитите за завладяване на Соледар непременно е желанието на Евгений Пригожин да получи надзор над запасите от сол и гипс в мините в региона на Бахмут.

Украинското командване и английското разузнаване настояват, че съветските войски са били принудени да отслабят настъплението против Бахмут и са трансферирали част от техниката и огневата си мощност към Соледар , ситуиран на 15 километра от Бахмут, американският вестник The Wall Street Journal.
 Зеленски: Украйна трансферира спомагателни войски в Соледар и Бахмут
Зеленски: Украйна трансферира спомагателни войски в Соледар и Бахмут

Остават измежду най-кървавите места на фронтовата линия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР