От края на 30-те телевизията е основният източник на информация

...
От края на 30-те телевизията е основният източник на информация
Коментари Харесай

Приковани към екрана: Вижте кои са най-важните и запомнящи се моменти в историята на телевизията

От края на 30-те малкия екран е главният източник на информация за стотици милиони по света, трансформирайки се в могъщо средство за връзката. Независимо дали я оплювате или я обожавате, Телевизията към момента е най-мащабното средство за оформяне на общественото схващане и задаване на публичния дневен ред. До пика на обществените мрежи тя дефинира и това, което остава като паметно, запаметяващо се и неповторимо в съзнанието на хората. Всяка седмица милиарди хора застават пред тв приемниците си, с цел да обхванат порция от обичаните си излъчвания, от новините, които са се случили през миналия ден и от прилежащите към тях реклами, появяващи се на всеки 20-25 минути. И макар цялата си мощ, интернет към момента не е задоволително всесилен, че да измести малкия екран.

Затова и значимостта на обещано събитие постоянно се мери по тези основни, иконични фрагменти, които са се забили в съзнанието на хората по света.

Това е един развой, в който малкия екран откликва на трендовете в обществото и сама ги задава.

Ето кои са едни най-запомнящите се моменти от телевизионната история в международен мащаб. Това са тези паметни фрагменти и мнения, които са останали и до през днешния ден и ще се помнят още генерации напред.

Сватбата на принцеса Даяна и принц Чарлз



Приказката за елементарната детска учителка и принца доближава своята кулминационна точка на 29 юли 1981 година с една от най-запомнящите се сватби в историята. Тя е предавана директно по малкия екран като по груби данни над 750 млн. души са гледали събитието. Отразяването онлайн от катедралата " Св. Павел " в Лондон дава на хората обичаната принцеса от народа. 16 години по-късно феновете още веднъж се събират пред тв приемниците, с цел да проследят погребението на лейди Даяна, още веднъж излъчено онлайн.

Гърдата на Джанет Джексън



На 1 февруари 2004 година в почивката на финала за Супербол осъществяването на Джъстин Тимбърлейк и Джанет Джаксън се трансформира в един от най-скандалните моменти в историята на малкия екран. В предаване онлайн Тимбърлейк къса част от роклята на партньорката си, оставяйки едната й гърда и предизвикателният й пиърсинг да се видят в националния ефир.

Инцидентът бива коментиран неведнъж както в Америка, по този начин и по целия свят, а Федералната комисия за връзки наложи на CBS рекордната санкция от 550 000 $ за проявление на нецензурно наличие в прайймтайм. И Тимбърлейк, и Джаксън се извиниха за постъпката. Цялата обстановка докара до нови реглуации в отразяването на събития онлайн като закъснение от 6 секунди на излъчванията и повишение на санкциите за проявление на неуместно наличие с над 12 пъти.

Откриването на Световния панаир в Ню Йорк през 1939 година - първото телевизионно предаване



Световният панаир в Ню Йорк през 1939 година е едно от най-големите събития в международен мащаб за времето си. Тогава RCA (Radio Corporation America) показва на гостите на панаира малкия екран, а самото събитие е отразявано онлайн от NBC. Именно с тогава NBC стартира постоянни излъчвания от мястото на събитието, трансформирайки го в важен миг за телевизионната публицистика.

Елвис Пресли в " Шоуто на Ед Съливан "



От 1948 го 1971 година " Шоуто на Ед Съливан " е най-популярното телевизионно предаване, където се появяват всевъзможни актьори, музиканти и хора от шоубизнеса. И въпреки всичко през 1956 година едно име се оказва спънка за водещия. Според него " дивата музика " на новоизгряващата звезда Елвис Пресли не се вписва в визиите за фамилно шоу. Когато обаче Пресли се появява в шоуто на главния съперник - " Шоуто на Стийв Алън " и печели големи рейтинги, Ед Съливан взема решение да премисли позицията си по въпроса.

Малко по късно Елвис се появява и при него, а пред тв приемниците застават 60 млн. души - безспорен връх за рейтинг на предаване по малкия екран до този миг. Този резултат на процедура отваря вратата на рокендрола към домовете на амерканците, легитимирайки го. 8 години по-късно Beatles разрушават върха на Елвис Пресли с 73 млн. фенове. - 45% от семействата в страната, които изобщо имат тв приемник.

Майк Тайсън захапва ухото на Ивендър Холифийлд



Прословутият мач за международната купа в тежката категория на бокса от 1997 година, провел се в Лас Вегас, и до през днешния ден остава в историята като едно от най-противоречивите спортни събития. В третия рунд по време на клинч Тайсън, който е прочут със скандалното си държание, захапва първо дясното, а след това и лявото ухо на Холифийлд. Тайсън е дисквалифициран и се постанова защитата да го изблъсква в личния му ъгъл, с цел да бъде озаптен.

Процесът против Адолф Айхман



Адолф Айхман е един от архитектите на Холокоста през Втората международна война. След края й той съумява да избяга и да се скрие в Аржентина. Израелското разузнаване обаче хваща дирите му и през 1960 година той е хванат и скрито прекаран в Израел, където се изправя на съд за закононарушенията си. Процесът стартира на 11 април 1961 година като всяко негово съвещание се предава директно от ABC (Тогава към момента Capital Cities Broadcasting Corporation). Делото продължава 56 дни, по време на които са разпитани 112 очевидци с ужасяващи истории за зверската, основани от Айхман. И до през днешния ден фрагментите са извънредно тежки за гледане. През 2015 година BBC 2 основава филм за процеса - The Eichmann Show, в който се пресъздава продукцията на ABC.

Отразяването на атентата от Олимпийските игри в Мюнхен



На 5 септември 1972 година единадесет членове от израелския олимпийски тим са взети за заложници от палестинската терористична организация Черният септември с искане за освобождение на 200 палестински пандизчии в Израел. Телевизионното отразяване на случая има основна роля. Камерите на локалните медии улавят опита на немските управляващи да освободят заложниците, което на процедура предизвестява похитителите за готвената акция. Така малкия екран без да желае саботира избавителната интервенция. В последна сметка около атентата и последвалите престрелки умират общо 17 души.

Клането на площад " Тянанмън "



Студентските митинги в Китай сред 15 април и 4 юни 1989 година, които след това се трансформират в Клането на площад Тянанмън, са една от най-бруталните акции на власт против личния си народ. Студентите стачкуват за народна власт и либерализиране на метода, по който страната се ръководи. Комунистическата партия обаче изкарва против тях танковете. Стотици са убитите. Събитията стават публично притежание поради отразяването от CNN. Иконичните фрагменти по какъв начин китайски студент застава на пътя на танковете са непокътнати и до през днешния ден в съзнанието на хората, когато се заприказва за тези събития.

Уолтър Кронкайт оповестява за убийството на Джон Кенеди



За болшинството от американците убийството на президента Джон Кенеди е един от най-трагичните моменти в историята на страната. През мандата си той се радва на любовта на огромна част от хората и новината за гибелта му провокира големи талази на тъга. Може би най-иконичният миг от тези събития са не фрагментите от самото ликвидиране, а съобщаването за него от едно от най-големите лица на малкия екран - Уолтър Кронкайт.

Прекъсвайки първо сериала " Докато светът се върти " новинарят оповестява за пукотевица по Кенеди. Малко по-късно той демонстрира фотография, снимана секунди преди изстрела, а към час по-късно оповестява и трагичната вест - Джон Кенеди е погубен. Самият Кронкайт, който е модел за идеалния водещ на вести, се поддава на страстта и насълзен довършва известието.

Отразяването на войната във Виетнам



Войната във Виетнам е първата " война по малкия екран ". Новинарските камери влизат в деяние и в домовете на американците идват фрагменти на ранени и мъртви бойци. От мястото на събитието за CBS предава Уолтър Кронкайт, който по това време към този момент си е спечелил реномето на " Най-доверения човек на Америка ". Той се среща както с основни лица от генералния щаб, по този начин и с бойци от предните линии. И въпреки с времето Кронкайт да вижда доста неща, които го разубеждават от потребността от тази война, той не показва обществено мнението си до 1968 година На 27 февруари същата година той обаче излиза с коментар по CBS, за който президентът Линдън Джонсън декларира, че му е посочил по какъв начин в действителност губи поддръжката на междинния американец. За мнозина късата тирада на Кронкайт е и началото на края на войната във Виетнам.

Възходът и падението на Ричард Никсън



Ричард Никсън е американският президент, който най-ясно може да усети резултата на малкия екран върху личната си кариера. От една страна неговата тирада за кучето Чекърс му печели национална популярност. По време на акцията за преизбирането на Дуайт Айзенхауер Никсън е претендент за вицепрезидент. Срещу него обаче се появяват обвинявания, че е злоупотребил с фондове и е приемал несъответствуващи дарове.

В телевизионно послание той прави една от най-въздействащите речи до този миг. В нея той споделя за единствения подарък от акцията, който е запазил за себе си - кокер шпаньола Чекърс, на който щерка му толкоз се зарадвала, че нямало по какъв начин да върне. Речта е толкоз затрогваща, че оказва помощ за изборните резултати и Никсън се оказва в Белия дом.



Години по-късно, към този момент като президент втори мандат, на Никсън се постанова да подаде оставка, още веднъж по малкия екран. Въпреки че по време на акцията абсурдът с подслушването на централата на демократите в хотел " Уотъргейт " не провокира даже и дребна спънка за преизбирането му, година по-късно комисията по случая, от която медиите всекидневно предават вести, прави абсурда голям, а наставката " гейт " към този момент е нарицателно за политическа каша с епични размери. Всички доказателства сочат, че президентът въпреки всичко е имал директно присъединяване в подслушването на опозицията.

Конгресът се приготвя за започване на процедура по импийчмънт и, с цел да избегне общественото оскърбление, Никсън самичък подава оставка. На 8 август 1974 година той се обръща към американците в телевизионно послание, с което афишира, че се отдръпва от президентския пост.

Първият ефирен спор в историята на президентските избори - Кенеди против Никсън



И макар че кариерата на Ричард Никсън като цяло е белязана от битката с медиите, може би най-директното му проваляне от " дребния екран " идва в първия президентски спор, излъчен онлайн по малкия екран. Преди него Никсън е определян като неоспорим любимец за победа. Той е по-подготвен, с повече опит и има зад себе си речта за Чекърс. По време на дебата обаче Кенеди се демонстрира пред камерите като по-спокоен. Той, за разлика от републиканския си конкурент, приема да му бъде подложен грим, със щаба си тренира единствено и само задаването на остри въпроси и като цяло наподобява по-добре.

За разлика от това Никсън е леко болен, поти се под светлината на прожекторите, а отговорите, които дава са в пояснителен режим. Всичко това показва на телевизионните фенове един убеден Кенеди и един обезпокоен Никсън. Не е изненада кого те дефинират за победител. В последна сметка той печели и изборите. Показателен в тази ситуация за силата на малкия екран е фактът, че до последно тези, които са слушали дебата, са считали, че републиканецът е спечелил поради по-добрата си аргументация. Затова и до през днешния ден този спор е пример за образното изкуство в PR-а.

Кацането на " Аполо 11 " на Луната



" Една дребна крачка за индивида, една голяма стъпка за човечеството ". С тези думи Нийл Амрстронг става първият човек, кацнал на Луната. Събитието е излъчено непосредствено по малкия екран като феновете виждат всичко с до няколко минути закъснение. Това събитие поставя край и на галактическата конкуренция сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики.

Падането на Берлинската стена



9 ноември 1989 година - датата, в която жителите на Източна и Западна Германия още веднъж се събират, а стената, която ги разделя, губи силата си. Въпреки че единствено по себе си това събитие е задоволително значимо, точно телевизионните репортажи от мястото на събитието, показващи насладата на хората, вършат тази дата символичното рухване на Желязната завеса и на комунизма като цяло.

Атаките от 11 септември



Ако 9 ноември бележи алегорично края на Студената война, 11 септември е датата, която свързваме с началото на новата война, продължаваща и до през днешния ден - войната с тероризма. Моментът, в който се появи новината за нападението над Кулите близнаци от Световния търговски център, тя стана водеща в целия свят, а всички други излъчвания бяха прекратени. Спокойно може да се каже, че интернационалната политика от 2001 година до момента е малко или доста повлияна точно от тези събития. А и до през днешния ден даже самият спомен за атентатите се свързва с фрагментите на разбиващите се в небостъргачите самолети.

Източник: webcafe.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР