От кръвопреливане ще се нуждае 64-годишната жена от Бургас, която

...
От кръвопреливане ще се нуждае 64-годишната жена от Бургас, която
Коментари Харесай

Нека помогнем! Започна акция по кръводаряване за пострадала в пожар бургазлийка

От кръвопреливане ще се нуждае 64-годишната жена от Бургас, която пострада откакто се  възпламени газова бутилка в жилището й. Инцидентът стана по време на готвене. Бургазлийката е откарана за лекуване във ВМА -Варна.  Установено е, че тя е  с над 40 % изгаряния по тялото и главата.

" Към този миг не можем да кажем какво количество кръв е нужно, това могат да създадат единствено лекуващите лекари ",обясни пред БНР доктор Людмила Желязкова,началник на Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ-Бургас.

" По първична информация изгарянето е доста тежко, дамата ще престои там дълго време.Обикновено при такива тежки изгаряния се наливат по литър, литър и половина плазма дневно.

За Християн, който пострада на гарата, непринудено се наложи една организация, която се оказа сполучлива.Роднините, с цел да не се затрудняват  и да пътуват, умерено могат да подаряват кръв при нас, без значение каква е кръвната група. Ние събираме тази кръв, тя се обработва в Стара Загора. Всичко, което се върне при нас в подобаващата кръвна група за преливане на плазма на съответния болен, ние го съхраняваме настрана, самостоятелно, с цел да може при сигнал от ВМА ние да имаме опция незабавно да транспортираме до тях  нужните количества плазма ", добави тя.

Д-р Желязкова изясни, че по този метод се улесняват освен околните, само че и сътрудниците им от Варна. Те неведнъж са алармирали, че са затруднени при толкоз доста заболели.

" Все отново във Варна този човек е чужд, по -голяма е вероятността тук в Бургас да има познати, съседи, другари. Транспортът се прави посредством ЦСМП, това е държавна работа, излиза гратис даже и на болничното заведение, която ще употребява кръвните артикули. ВМА би могла да си взема плазма както от Варна,  по този начин и да изиска от нас.

Всичко дарено за дамата ще бъде заделено особено за нея, тъй че при поискване да се даде ", добави тя.

Отделението работи от 7.30 до 13.45, а при нужда, отвън тези часове, може да бъде извикан екип, който ще вземе кръв.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР