От коя дата специалните служби ДАНС, разузнаването и тази за

...
От коя дата специалните служби ДАНС, разузнаването и тази за
Коментари Харесай

Неофициално: Стана известно какво е взривило сглобката

От коя дата специфичните служби ДАНС, разузнаването и тази за подслушването (ДАТО) да имат нови закони и началниците им да бъдат заменени.

Това е бил разногласието сред ГЕРБ и ПП-ДБ във вторник, който финално е " взривил " диалозите за ново държавно управление, настояват източници на Според други обаче тематиката е била контрактувана и не е повдигана в последния ден на договарянията.

Че има подобен спор удостовери и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов в своето изявление в сряда сутринта. За период за службите не се договорихме, тъй като настоявам, че сега те са интегрирани извънредно добре от нашите сътрудници, съобщи Борисов.

Същото сподели в Народното събрание и Делян Пеевски: Има две други противоречиви точки -  за службите и за следствената загадка. За службите,  не мога да схвана каква е тъкмо тематиката. Трябва да знаете истината. Два пъти е имало решение за промяна на шефа на ДАНС. Първо с ген. Атанасов, който обмисля един месец и отхвърли да стане началник на ДАНС. И по-късно с кандидатура на съветника на Денков-Веселин Марков, на която Кирил Петков се опълчи след време, първо беше склонен, изясни ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи. Можеха да поемат отговорност с лицата си, в лицето на ген. Атанасов и господин Марков, само че не го направиха, добави той.

За нас, от Движение за права и свободи, службите работят извънредно добре с нашите евроатлантически сътрудници, структурирани са добре и в личен състав, няма потребност от никаква промяна. Смятаме че, началниците на тези служби работят по най-хубавия метод със западните сътрудници и Движение за права и свободи седи на позиция да си останат, до момента в който имат доверието  на нашите западни сътрудници, тъй като службите не могат да работят без това доверие, тъй като сме част от една система с нашите евроатлантически сътрудници, акцентира ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Затова това желанието да се овладяват политически службите, не го разбирам. За момента има едно политическо предопределение в ДАНС и то е на Петър Петров, народен представител от ПП- Демократична България. Други политически назначения, както виждате няма, акцентира Пеевски.

Във вторник следобед при диалога на Мария Габриел с президента Румен Радев, откакто тя му показа плана си за кабинет, президентът също останал с усещането, че специфичните служби са противоречиви сред ГЕРБ и ПП-ДБ, а не имената на министрите и таман поради това той толкоз бързо пратил указа за избирането на нов министър председател към Народното събрание, описа източник от екипа на Радев.

При началото на диалозите ПП-ДБ бяха сложили период за смяна в специфичните служби в края на април 2024 година ГЕРБ още тогава оповестиха, че подобен период е нереалистичен. И са предложили във финалното съглашение да попадат проектите за промени в службите, само че без дата, към която да бъдат приключени тези промени.

Финално въпреки всичко е било контрактувано промяната и промените на началници на специфични служби да бъде изместена за края на юли 2024 година, когато завършва сегашната сесия на Народното събрание и депутатите излизат в лятна почивка. Това стана ясно от текста на съглашение, който в неделя разгласиха от ПП-ДБ. В него точният текст на тази глава от съглашението гласеше:

СЛУЖБИ ЗА СИГУРНОСТ

1. След ротацията един от главните цели в работата на Народното събрание ще бъде промяната на службите за сигурност според законодателството и въвеждането на механизъм за ефикасното им ръководство от изпълнителната власт в сходство с член 105 от Конституцията.

2. Реформата включва:

● Стратегическо обмисляне и оценка;

● Законодателна реформа;

● Ефективен надзор и съгласуваност посредством Съвета по сигурността към министър председателя;

●Засилване на съдействието, координацията и обмена на информация с други държавни органи и с интернационалните партньори;

● Преглед и оптимизация на системата за инспекция и приемане на допуск до класифицирана информация за ограничение на порочни и корупционни практики за напън.

3. Двете страни се спогаждат, че измененията в съответните закони, уреждащи процедурите по назначение на ръководителите на всички служби за сигурност би трябвало да бъдат признати в оптимално къси периоди, само че не по-късно от края на пленарната сесия, приключваща на 31 юли 2024г.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР