От кой град е този въздух? Това е въпросът, който

...
От кой град е този въздух? Това е въпросът, който
Коментари Харесай

От кой град е този въздух



От кой град е този въздух? Това е въпросът, който задава на минувачите в Лондон инсталацията Pollution Pods - шест полусферични камери с човешки размер, всяка от които носи характерния мирис на международен мегаполис в съответния час. С помощта на метеоролози, химици, инженери и най-много - парфюмеристи художникът Майкъл Плински пресъздава точното съответствие на миризмите в Пекин, Ню Делхи, Сао Паулу, Лондон, и ги съпоставя с въздуха край езеро в Норвегия.
‘Pollution Pods’ will be on display at Somerset House in London from Earth Day – until 24 April and will simulate air quality and climate conditions in five regions. A unique insight into how air pollution affects residents in cities across the world.https://t.co/Yqub4FL86qpic.twitter.com/nFUP1Jygmx
— Munro Instruments (@munroins) April 18, 2018

Защо парфюмеристи? Защото, става известно, законът не разрешава на Плински да възпроизведе действителното наличие на нездравословни газове и фини прахови частици в камерите, без значение че посетителите на инсталацията му, дружно с милиони други по света са изложени на тях по силата на събитията. Това би означавало да отравям интензивно хората, което не е разрешено, смее се на парадокса художникът пред Би Би Си.

Проектът Climart сплотява актьори и психолози, които учат тласъците за екологично отговорно държание, а задачата им - по-ефективна проява на екологичните опасности. Според учените фотографиите, филмите, вестникарските публикации и другите обичайни средства за информация са незадоволителни, с цел да се разбере мащаба на проблемите, пред които планетата е изправена. С инсталацията си те също желаят да показват, че климатичните процеси на планетата са взаимосвързани и не е безразлично какъв евъздухът на милиони километри от Лондон. Climart гостува в разнообразни страни, а във видеото е ситуиран в Норвегия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР