От конфуз към конфуз – точно така изглеждат сега усилията

...
От конфуз към конфуз – точно така изглеждат сега усилията
Коментари Харесай

Зеленски мечтае за Бали

От срам към срам – тъкмо по този начин наподобяват в този момент напъните на Америка да накаже Русия за украинските събития. Усилията за разединение на съветското общество не бяха сполучливи – макар всички наказания и външен напън, рейтингът на президента Путин е на равнище от 80%, което доста европейски политици едва ли в миналото могат да доближат, а повече от 70% от руснаците поддържат специфичната интервенция в Украйна.

Усилията за нулиране на съветската стопанска система също не доведоха до стремежи резултат - финансово-икономическият блицкриг не проработи, доларът не се продава по 200 рубли, а магазините са цялостни с артикули. „ Засега виждаме, че Русия, за жалост, се оправя добре със глобите “, тези думи несъмнено са били доста сложни за полския министър председател Матеуш Моравецки, един от главните поддръжници на всеобхватния руско-западен спор.

Със западното единение против Русия също не е доста добре - Еманюел Макрон, неотдавна избран отново на поста президент на Франция, се застъпва за продължение на договарянията с Владимир Путин, редица европейски страни се съгласиха да купуват съветски газ за рубли, проектите за пълномащабни доставки на западни оръжия за Украйна се разрушават в страховете на европейските страни и логистичните проблеми, а концепцията за комерсиално ембарго против Руската федерация не откри консенсус в Европа.

И най-после, Вашингтон не съумява да приложи проектите за световна изолираност на Русия - или най-малко някак да продемонстрира тази изолираност. Повечето от международните страни не престават да си сътрудничат с Москва, да договарят с нея, да подписват търговски покупко-продажби, в това число такива, които понижават смисъла на западните наказания. Всъщност изолацията е лимитирана единствено до груповия Запад – Съединени американски щати, Канада, Европейски Съюз, Япония,

Ето за какво за Америка беше толкоз значимо да завоюва дипломатическа победа над Русия в коридорите на срещата на върха на Г-20, която ще се организира на индонезийския остров Бали през ноември 2022 година Вашингтон си сложи задачата да изключи Русия от Г-20.

Минус едно?

Припомнете си, че G20, за разлика от G7, в действителност дава отговор на определението за „ световна организация “, защото включва освен страните от груповия Запад, само че и водещите незападни стопански системи и затова изключването в действителност може да бъде „ продадено “ като доказателство за световна изолираност Москва.

Проблемът е, че няма процедура за изключване, а и консенсусно решение за това сред останалите 19 участници е невероятно (всички с изключение на съдружниците на Съединени американски щати ще се противопоставят). Ето за какво Вашингтон е насочил цялото си дипломатическо изкуство към страната-домакин на срещата - Индонезия. В последна сметка точно тя изпраща предложения на участниците и Джакарта имаше цялостното право да не изпрати тази покана до Владимир Путин.

Използвани са разнообразни способи – от увещание и истерики до закани от западни страни за протест на срещата на върха, в случай че съветският президент се появи на нея. Индонезийските управляващи обаче в последна сметка устояха на натиска и Русия беше поканена. Решението е напълно разумно.

Първо, тъй като за Индонезия, една от водещите страни в Югоизточна Азия, срещата на върха е от огромно репутационно значение. А да се поддадеш на натиска на Съединени американски щати значи да си спечелиш репутацията на страна-болонка, както и на страна, която анулира цялото значение на Г-20 като евентуален „ ръб на шефовете “ на многополюсния свят.

Второ, в случай че се сътвори казус за изключване на страната единствено въз основа на американските мераци, тогава е допустимо, след Русия, Съединени американски щати да изискат изключването от Г-20 също по този начин и на Китай – вторият им съперник. И по-надолу по листата. Затова, както се споделя, в случай че не знаете по какъв начин да действате, действайте съгласно разпоредбите.

Нека да бъде?

Въпреки това, с изключение на страните членки на Г-20, страната хазаин има право да кани други страни. И по този начин президентът на Украйна Владимир Зеленски написа за телефонен диалог с индонезийския президент и даде да се разбере, че по време на този диалог той също е получил покана за Бали. В същото време самият индонезийски президент не сподели нито дума за тази покана.

Може да има три пояснения за това. Първо, Зеленски тривиално излъга с вярата да увеличи статута си. Ноември е към момента надалеч и той има потребност от поддръжка сега, тук и в този момент.

Второ, допустимо е това изказване на Зеленски да е контрактувано със Съединените щати и се явява част от общата акция за оказване на напън върху Индонезия, тъй че Украйна също да бъде призована. Третият вид е изказването на Зеленски да е било контрактувано със Съединени американски щати и Индонезия и да се трансформира в самобитен компромис сред Джакарта и Вашингтон.

Факт е, че за рухването на Съединени американски щати подложиха плява. „ Ако това не може да бъде направено (за да се изключи наличието на Путин на срещата на върха), в случай че Индонезия и други не са съгласни, тогава съгласно мен би трябвало да желаяме опцията Владимир Зеленски да участва на срещата... като наблюдаващ “, сподели Байдън.

И е допустимо Вашингтон да се преструва, че е подготвен да одобри наличието на Путин в Бали и даже да не се пробва да провежда протест на срещата на върха, в случай че съветското наличие там се размие, като се добави с украинското.

В същото време в Джакарта, както и в други столици, са наясно, че Вашингтон се пробва да уреди нова провокация. Американците се надяват, че или Владимир Зеленски ще направи шоу на срещата в духа на украинските клоуни и техните осъществявания в европейски столици, или Владимир Путин, в очакване на това зрелище, просто ще се откаже от съмнителната чест да бъде участник в това шоу и няма да отиде на самия G20.

По този метод давайки опция на Съединените щати да приказват за дипломатическата изолираност на Русия. Индонезия обаче няма причина да попречва наличието на Украйна, тъй че Джакарта също може да работи съгласно разпоредбите тук - защото уважавани хора се застъпват за Украйна, по този начин да бъде.

Проблемът за американците е, че до ноември остава малко повече от половин година. През тези шест месеца обстановката в Украйна може да се промени по подобен метод, че въпросът за наличието на Зеленски на срещата на върха да изчезне от единствено себе си, до момента в който Владимир Путин ще бъде от най-желаните посетители там. В последна сметка всеки обича спечелилите.

Превод: Европейски Съюз

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР