От компанията, която строи небостъргача Златен век в столичния кв.

...
От компанията, която строи небостъргача Златен век в столичния кв.
Коментари Харесай

От Артекс обжалват спирането на строежа на небостъргача Златен век

От компанията, която строи небостъргача " Златен век " в столичния кв. " Лозенец " ще апелират решението за прекъсване на градежа. Пред БНР арх. Пламен Мирянов-младши , шеф на компания " Артекс инженеринг " съобщи, че ще апелират решението на ДНСК.

" Ние сме уверени в нашата справедливост и в това, че имаме законни строителни бумаги, както и настоящо позволение за градеж . Старо римско предписание е - когато публичното мнение влезе през вратата на съда, правораздаването излиза през прозореца на правосъдната зала. Общественото мнение не трябва да диктува законните решения на органите на България ", сподели арх. Мирянов.

По думите му решенията на Министерския съвет и на премиера Бойко Борисов били подбудени от митингите и " улицата ". Това е единственият метод да си обясня обстоятелството, че и ние не бяхме поканени на срещата през вчерашния ден . Втори ден очаквам отговор от тях ", добави Мирянов-младши.

Припомняме, до момента в който в Министерския съвет през вчерашния ден имаше среща сред представители на Инициативния комитет " Лозенец ", столичния кмет Йорданка Фандъкова , основния проектант на София Здравко Здравков , районния министър Петя Аврамова и премиера Бойко Борисов от компанията " Артекс " в намерено писмо обявиха, че неведнъж са търсили среща с премиера.
Такава среща им е била отказвана . След тази среща проектант Здравко Здравков разгласи, че получаваните есемеси от компанията до него били нормален напън и той няма да подава сигнал за опит за вмешателство в работата му.
 Спират градежа на небостъргача, корекция
Спират градежа на небостъргача, корекция " Артекс " нямало

Не стана ясно каква ще е ориста на издигнатото досега

Пред публичното радио представител на строителния контрол - Ива Милова твърди, че н яма по какъв начин в днешно време една такава постройка от такова естество, с такива размери и вложения да бъде противозаконна . Според нея в последните 2 години, откогато е почнал градежът на " Златен век ", това е един от най-проверяваните строителни обекти в София .

" Когато " Артекс " внесе молбата за презаверка на разрешението за градеж, в този миг в Народното събрание към този момент беше импортиран проектозакон за изменение. В тази корекция тези промени са неподходящи както за " Артекс ", по този начин може би за всички разрешителни режими в София , защото се вкарва рестрикция в броя на презаверките. В тази корекция попадат всички заварени случаи. Ние не сме с ретроактивно деяние ". (ретроактивно деяние - преди датата на приемане на закона или законовата корекция - б.р.).
 ДНСК стартира административно произвеждане против
ДНСК стартира административно произвеждане против " Артекс "

Спират градежа на " Златен век " до премахване на нарушаванията

Поправките в Закона за устройство на територията (ЗУТ) нямат назад деяние, в случай че не е упоменато категорично в преходните и заключителни разпореждания , съобщи проектант Борислав Игнатов - ръководител на Камарата на архитектите в България.

Според него би трябвало да се прегледа и опцията, която е безусловно действителна, че това е заварен случай, който сега работи, т.е. не е остаряло позволение , което внезапно се възобновява. При този план прави усещане, че на няколко места във времето обратно периодите се хващат за 1-2 дни , изясни той. По думите му сега по българското законодателство не е ясно кой носи отговорност за нанесени вреди, когато са издадени непозволени актове и има нарушавания.
 И от
И от " Артекс " желали среща, само че Борисов им отказвал

Според Пламен Мирянов има позволение за строителство до 2020 година

Архитект Игнатов акцентира, че откритите от ДНСК нарушавания при небостъргача, са софтуерни. " Тези неща се отстраняват за няколко дни и са обща процедура в строителството и проектирането. Те не са нещо съдбовно. Сега цялата постройка се афишира за противозаконна ", сподели арх. Игнатов.

Според него е належащо Законът за устройство на територията да бъде преразгледан съществено. Н а негово място да бъде признато ново модерно законодателство във тип на кодекс , упорства арх. Игнатов. Според него казусът " Артекс " е мъчителен както за сектора, по този начин и за цялото общество. " Такъв вид проблеми произтичат от неуредиците в законодателството ", добави ръководителят на Камарата на архитектите в България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР