От КНСБ заявиха, че увеличението на пенсиите от 1 юли

...
От КНСБ заявиха, че увеличението на пенсиите от 1 юли
Коментари Харесай

КНСБ: Увеличението на пенсиите трябва да бъде двойно по-високо от обявеното

От КНСБ обявиха, че нарастването на пенсиите от 1 юли би трябвало да бъде двойно по-високо от оповестените от обществения министър Георги Гьоков 6,1 %, с цел да се компенсира инфлацията и отпадането на добавката от 60 лв.. Един от разновидностите, който синдикатите и бизнесът ще разискват с държавното управление, е всички пенсии под линията на беднотия да се допълват със обществени помощи през Агенцията за обществено подкрепяне, а не от Националния застрахователен институт.

От КНСБ са безапелационни, че от 1 юли ще се наложи да има по-голямо нарастване на пенсиите от плануваните 6,1 на 100, с цел да се излезе от създалия се проблем с добавките в осигурителната система и с цел да не се понижат приходите на възрастните след отпадането им. Синдикалистите упорстват линията на беднотия да стане 451 вместо досегашните 413 лв. поради инфлацията.

Сметките сочат, че при пенсиите, колкото линията на бедността, покачването би трябвало да е с 12 на 100, с цел да се компенсира най-малко отпадането на добавката от 60 лв.. При по-високите пенсии растежът може да се диференцира, а за пенсиите под линията на бедността да има обществени помощи, които да допълват сумата до 451 лв., считат от КНСБ, предава БНР.

Социалният министър Георги Гьоков към този момент удостовери уговорката на държавното управление за подготовка на разбор взаимно със обществените сътрудници, на база на който да се предложи механизъм за обективна и устойчива във времето актуализация на пенсиите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР