От КНСБ смятат, че върху цените на крайните продукти може

...
От КНСБ смятат, че върху цените на крайните продукти може
Коментари Харесай

От КНСБ настояват за общо намаляване на ДДС

От КНСБ считат, че върху цените на крайните артикули може да се повлияе само с по едно и също време понижение на целия размер на Данък добавена стойност. Тогава няма по какъв начин пазарът да реагира по различен метод, с изключение на да понижи цените на всички артикули и услуги, които се таксуват с Данък добавена стойност.
В мнение на синдиката по данъчната политика на България се показва, че липсва логичност да се понижава Данък добавена стойност на крайната стока в заведенията и заведенията за хранене на 9 %, когато в това време Данък добавена стойност на междинните артикули остава 20 на 100. Това значи, че крайната цена за потребителите няма да намалее, тя просто ще остане същата, като разликата от 11 на 100 ще бъде присвоена под формата на облага от съответния бизнес. От синдиката са скептични и по отношение на изказванието, че по този метод делът на "сивата стопанска система " в този бранш ще намалее.
Ако ще се отваря спор за смяна на Данък добавена стойност в посока на неговото понижение, това би трябвало да се случи за всички артикули и услуги, или за нито една от тях, се отбелязва в мнението.
Необходимо е преструктуриране на цялата данъчна система към повече правдивост за хората с по-ниски приходи. Данъчната система в България е една от най-несправедливите в Европейски Съюз, защото косвените налози са почти 60 % от общите доходи в бюджета. Така главната тежест се понася от потребителите, считат от КНСБ.
От синдиката още веднъж упорстват за въвеждане на необлагаем най-малко, който да бъде еднакъв на откритата минимална работна заплата /МРЗ/; приходите, които надвишават откритата МРЗ, да бъдат облагани с досегашната ставка от 10 на 100.
Друго искане е за поетапно увеличение на оптималния застрахователен приход до сума, равна на 10 пъти откритата МРЗ, както и за консолидиране на детайли на фамилно подоходно облагане. Този метод би подтикнал фамилиите и би насърчил раждаемостта.
От КНСБ упорстват и за повишение на налога върху приходите от дивиденти от 5 на 10 % с оглед следване на идентична логичност с тази на корпоративното облагане.
Икономически разумно и социалносправедливо би било и да се вкара еднократен налог единствено за 2020 година във връзка с притежаването на движимо, недвижимо имущество и финансови активи над избрана стойност.
Синдикатът упорства още за въвеждане на спомагателни данъчни тласъци за повишение на квалификацията във компаниите и използване на така наречен зелени налози.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР