От китайците можем да очакваме всичко, а най-обичаме да се

...
От китайците можем да очакваме всичко, а най-обичаме да се
Коментари Харесай

Реакторът за ядрен синтез и изкуственото Слънце, което създадоха китайските учени

От китайците можем да чакаме всичко, а най-обичаме да се майтапим, че са способни да създадат имитация на всяко едно нещо, което съществува на този свят. Е, очевидно и на Слънцето могат...

Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) е китайски реактор за нуклеарен синтез, който постави нов връх за устойчиви високи температури, след като за повече от 17 минути работи при стойности, пет пъти по-високи от тези на Слънцето.

Той доближи температура от 70 000 000 °C по време на опитите, предават локални организации. А това е сериозна крачка напред към крайната цел, с която се създава пробното устройство - да достави съвсем неограничена чиста сила посредством реплика на естествените реакции, протичащи в звездите.

Технологията за нуклеарен синтез се счита за Светия граал в производството на чиста сила. Все още обаче сме надалеч от момента, в който тя ще работи дейно в условия, разнообразни от лабораторни. 

Възпроизвеждайки физиката на действителното Слънце, реакторите за нуклеарен синтез сплотяват атомни ядра, за да генерират големи количества сила, която може да се трансформира в електричество, изяснява Independent.

Голямото преимущество на технологията е, че не изисква потребни изкопаеми и не се отделят отпадъчни материали, за разлика от процеса на нуклеарно разделяне да вземем за пример. Физиците също по този начин настояват, че има доста по-малък риск от екологична злополука.

Проектът EAST, който към този момент коства на Китай повече от 800 милиарда $, ще продължи опита до юни. Китайският реакторен екип също по този начин ще даде техническа поддръжка за друг мегапроект за термоядрен реактор, който сега се построява в Марсилия, Франция. The International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) ще бъде  най-големият в света, когато бъде изцяло приключен.

Англия също има планове да построи електроцентрала за нуклеарен синтез като част от своята " зелена индустриална гражданска война ", като предишния месец беше разгласен къс лист от пет места за обекта. Проектът Spherical Tokamak за произвеждане на сила (STEP) има за цел да сътвори концептуален дизайн до 2024 година и да достави сила до домовете на хората през четвъртото десетилетие на този век.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР