От какво се нуждае един дом? Не са достатъчно само

...
От какво се нуждае един дом? Не са достатъчно само
Коментари Харесай

Любов към домашната градина

От какво се нуждае един дом? Не са задоволително единствено 4 стени и покрив, с цел да е подобаващ за обитаване. Необходими са мебели, разнообразни за всяка една от стаите според от нейното предопределение. Може да се добави нужната черна и бяла техника и домът става горе долу приключен. Но всяка стопанка има избрана визия по какъв начин да внесе спомагателен уют в жилището. Ако подреди стаите с усет, в случай че постави всички облекла и предмети по шкафовете, сложи картини и украса, може да го трансформира в в действителност прелестно място за живеене.

Какво обаче още е належащо, с цел да се почувства като същински дом? – да има живот в него. Домашната градина е превъзходен образец за това. Отглеждането на цветя е относително елементарно, само че има избрани особености, които е потребно да знаем.

Най-важното, което би трябвало да се знае за развиването и растежа на цветята е да се обезпечи задоволително светлина и вода, чист въздух, добра почва. Особено е значимо да се обезпечи нужната светлина, като другите растения имат разнообразни условия за степента на осветеност. Повече светлина е нужна през зимния сезон, когато денят е по-къс и надлежно цветята е добре да бъдат преместени в по-осветени пространства. Добре е да се съобразяваме и с ревюто на стаите, защото южните са по-топли и светли, а северните, западните и югозападните са по-сенчести. Цъфтящите и тревистите растения се нуждаят от повече светлина и надлежно е добре да подберем уместно помещение за тях през дадения сезон. Повече светлина обезпечават стаи с огромни прозорци, които не са лимитирани от завеси, и са боядисани в светли тонове.

Растения, които могат да виреят на по-тъмни места, са фикуси, аспидистра, други декоративни растения с по-плътни и дебели листа. Цветя за стаи с южно ревю са каланхое, клен, роза, колумнея, бувардия, крин, антуриум, азалея, глоксиния, притихнал жасмин, китайска роза, закум. Кактусите се предлага да се слагат на прозорците в южните стаи. Цветя за стаи със северно ревю са теснолистна драцена, аукуба, лавровишня, бръшлян, бръшлянолистна лоза (цисус), фамилно благополучие, папрати, хлорофитум. В северните стаи наоколо до прозорците могат да седят бегония, мушкато, обички, петуния, амарилис.

Относно топлината цветята не обичат внезапните температурни промени. Повечето от тях не се развиват добре или стопират да се развиват при градуси, по-ниски от 8-12 С. Трябва да имаме поради, че наоколо до прозорците градусите падат с 1-2 С, а при съществуване на скреж по тях, може да намалеят с още 5-8 С. От друга страна, цветята не би трябвало да бъдат ситуирани наоколо до отоплителни уреди.

Влажността е различен фактор, който е извънредно значим. Растенията виреят при не доста изсъхнал въздух. За да се овлажнява добре през зимата, може сред цветята и върху радиаторите да се поставят съдове с вода. Стаите би трябвало да се проветряват постоянно за приток на чист въздух. А листата на растенията да се почистват от прахуляк и оросяват в допълнение. Влажността на почвата би трябвало да се ревизира, като лятото поливането е относително постоянно – един път на два дни – а зимата може да е един път в седмицата. Разбира се, цветята е добре да бъдат следени и някои от тях сложени на различен „ режим “. През зимата част от растенията престават да се развиват, а на някои даже им окапват листата и надлежно поливането им става на още по-дълъг интервал. Но би трябвало да се внимава да не се засушат.
Решаващо значение има и торенето. За естественото развиване на растенията е добре те да бъдат подхранвани, като основно те се хранят през корените от почвата. Стайните цветя за разлика от градинските разполагат с малко саксийно пространство и малко почва, заради което би трябвало да се следят, и когато е нужно да им се смени съдът. Техните корени относително по-бързо обгръщат почвата, в която порастват, и би трябвало регулярно да им се прибавя нова. Също по този начин с времето почвата обеднява откъм хранителни субстанции и е нужно растенията да се подхранват с разтвори от минерални и органични торове.

Размножаване на стайните растения
Малко са стайните растения, които се развъждат посредством семена (аспарагус, драцена, палми, иглика, глоксиния). Повечето от тях се развъждат вегетативно.

Размножаване посредством семена. За засяването на семената се употребяват елементарни саксии, плитки съдове или дребни сандъчета. Преди засяване съдът би трябвало да се измие, да се облее с вряща вода и да се дезинфекцира с формалин (разреден с вода 1:300). За да не се задържа вода в съдовете, на дъното им би трябвало да има отвори, върху които да се слагат счупени саксии с изпъкналата част нагоре. Върху тях се сипва едрозърнест пясък. Този пласт служи за дренаж при поливането. Върху дренажа се поставя лек слой оборска тор, примесена с пясък. Почвата би трябвало да бъде топла и рохкава, да гълтам добре водата и да е чиста от плевелни семена.
Вегетативно размножаване. То дава опция за по-бързо приемане на цъфтящи или завършени растения, в сравнение с при семенното размножаване и основно за опазване на признаците на майчиното растение. Известни са доста способи за вегетативно размножаване – посредством резници, отводи, луковици, коренови издънки и делене на туфи и на коренища.

Прехвърляне и пресаждане на растенията

Прехвърлянето и пресаждането се разграничават по това, че при прехвърлянето цветята се реалокират от по-малък в по-голям съд, като се резервира структурата на пръстта към кореновата система, а при пресаждане тя се унищожава за да се подмени. По-често от прекачване имат потребност млади и бързо разрастващи се растения, чиито корени са запълнили саксията. Те би трябвало да се трансферират в по-голям съд, където да се сложи повече пръст, с цел да може да продължат да порастват обикновено. Не би трябвало да се трансферират цъфтящи растения.

Пресаждането служи за възстановяване на изискванията на развъждане и хранене да растенията, да се усили размерът на почвата и достъпът на въздух до корените. Пресаждане се прави и когато растенията боледуват, като явните признаци за това са леко пожълтяване на листата. Най-подходящите месеци за пресаждане са март и април, когато растенията се готвят за бърз напредък.

Отглеждането на растения в домашни условия носи огромна наслада. Цветята имат потребност от грижа и внимание както и домашните любимци, само че за разлика от тях не вършат вълнения в дома. Истинско наслаждение е да гледаш по какъв начин се развива един живот. Цветята прочистват въздуха, отстраняват напрежението. Кактусите пазят от нездравословното въздействие на мониторите на тв приемника и компютъра.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР