От кафенетата и заведенията за бързохранене до таверните и ресторантите,

...
От кафенетата и заведенията за бързохранене до таверните и ресторантите,
Коментари Харесай

Горчиво кафе и по-скъпа храна: Гърция отчете есенно домино от увеличения на цените

От кафенетата и заведенията за бързохранене до таверните и заведенията за хранене, гръцките консуматори виждат в доста случаи и изключително след лятото нови нараствания на цените на продуктите в менютата, написа CNN Greece .

Данните на ELSTAT за август отразяват наклонността за повишение на цените в съпоставяне със същия месец на предходната година, като нарастването на цените в категорията " заведения за хранене - сладкарници - кафенета - столови “ е 6,6% на годишна база. Но оттатък данните на ELSTAT това, което потребителите изпитват, е, че с връщането към естествения темп на есента, от ежедневния табиет за пиянство на кафе към, по-рядкото, излизане за храна, цените са по-скъпи.

" Горчиво кафе ", по-скъпа храна

Кафето, употребявано отвън дома, е една от първите хранителни услуги, при които още през лятото се следи нарастване на цените. Връщането на Данък добавена стойност в размер на 24% за сервираното кафе от 1 юли 2024 година и продължаващото повишаване на интернационалните цени на суровината, са главните фактори, довели до последните нараствания, както показват представителите на кетъринг промишлеността. За потребителите обаче, от които в доста случаи към този момент се желае да платят даже 4-5 евро за едно кафе, равносметката е, че ежедневният табиет има наклонност да се трансформира в " разкош ".

Увеличения, дребни и огромни, се следят и при питателните артикули - от бързите закуски или сувлаки до порциите в таверните и заведенията за хранене. Освен това, като се има поради общата наклонност на повишение на цените през последните години, сега всяко повишаване работи като спомагателна тежест за потребителите, която се прибавя към към този момент откритите високи цени.

Промените в държанието на потребителите, най-много намаляването на разноските за поръчка и намаляването на броя на заведенията за хранене, са явни това лято. Всъщност в по-изразена степен, в сравнение с предходната година, както са открили експертите в региона на кетъринга, даже в известните туристически дестинации, като посетителите по-често са избирали извършването на покупки в супермаркета и готвенето, в сравнение с излизането в таверни и заведения за хранене.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР