От изводите в него става ясно, че шефът на БАБХ

...
От изводите в него става ясно, че шефът на БАБХ
Коментари Харесай

Одитът на ЕК разобличи неистините на Даскалов и Христанов, доказва, че държавата не гарантира качеството н...

От изводите в него излиза наяве, че шефът на БАБХ Георги Даскалов и някогашният зам.-министър на земеделието Иван Христанов са заблуждавали български народ с изказванията, че откакто страната поема напълно контрола на влизащите от Турция храни, качеството им е обезпечено.

 

Време

В някои медии, близки до “Продължаваме смяната ” към този момент се появиха спекулации, че умопомрачителните заключения на Комисията касят интервала, когато на границата е работила отстранената към този момент компания “Евролаб 2011 ” за фитосанитарен надзор. Това е тотална лъжа, защото изводите на Европейска комисия са направени за интервала от 6 до 9 юли 2022 година, когато въпросната компания към този момент бе отстранена, а лабораторните проучвания за пестициди, както и товаро-разтоварната активност бе напълно поверена  в ръцете на БАБХ и то по заповед точно на нейния шеф Христо Даскалов. 

Основен извод

Основният извод на инспекторите, видели с очите си какво се случва на “Капитан Андреево ” при започване на юли е следният: Предвид забележителните структурни, процедурни и оперативни несъответствия, следени по време на сегашния одит, българските органи не са в положение да подсигуряват,  че съответното законодателство на Европейски Съюз се ползва вярно във връзка с формалния надзор на артикули, въвеждани в Европейски Съюз посредством Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево, и не могат да дават гаранции, че тези артикули са в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз. 

Неистини

Друга основна лъжа, в която се опитваха да ни убедят Даскалов и Христанов в продължение на близо половин година  бе, че след махането на частната лаборатория, “държавата си е върнала границата ”. Оказва се, че отстранената компания е проверявала единствено няколко растителни продукта - плодове и зеленчуци до май т. година. Останалите храни, както и вноса на месо действително са били обект на инспекция единствено и само от страната. 

Проверяващият екип от Европа обаче установи на място, че способените органи на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево не са удостоверили идването и сходството на почти 25 % от директните колета, когато този Граничен контролно-пропусквателен пункт е посочен като първоначален ГКП. “Това не е в сходство с член 33, параграфи 2 и 3 от Регламент (ЕС) 2019/2124 и член 40, параграф 2, писмен знак б), подточка iii) от Регламент (ЕС) 2019/1715 ”, означават проверяващите.

 

Месо

Оказва се, че точно във вноса и инспекциите на месо има най-вече установени нарушавания от контролните органи, което единствено по себе си е вест.  

По време на визитата на пункта одитният екип е открил, че формалният ветеринарен доктор не е направил инспекция за еднаквост на пратка от артикули от скотски генезис, позволена за пренос.

 

„ От данните в TRACES-NT 121 живи животни са влезнали в Европейски Съюз през първите шест месеца на 2022 година посредством Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево. През интервала на одита в този Граничен контролно-пропусквателен пункт не са били въведени такива колета и заради това одитният екип не е бил в положение да следи формалния надзор по този аспект ”, излиза наяве още от документа.

Одитният екип също по този начин означи, че чиновниците на БАБХ не са подхванали следващи дейности по колета, за които не са получили удостоверение за идване на контролния пункт. Това не е в сходство с условията, избрани в член 6, параграф 5 от Делегиран правилник (ЕС) 2019/2123 на Комисията. „ БАБХ не можа да изясни ниската периодичност на физическите инспекции, в това число лабораторните проучвания, на колета с някои други артикули от неживотински генезис, подлежащи на краткотрайно усилване на контрола в Граничен контролно-пропусквателен пункт ”, написа още в отчета.

 

За проблеми при вноса на месо Даскалов и Христанов не са обелвали до този миг нито дума, само че одиторите  от Европейска комисия са безапелационни, че съвсем всички дейности от страна на БАБХ са в несъгласие на европейските наставления. Ако месото се вкарва в нарушаване на европейските правила, то за какъв надзор може да приказват Даскалов и Христанов и какво тогава са си “извоювали ”. Всъщност кой би трябвало да понесе отговорност?! 

И още притеснителни заключения

Притеснителните заключения в отчета на Европейска комисия за инспекциите на границата по времето на предходния кабинет не престават. “Одитният екип откри, че две проби от всяка партида колета в едно транспортно средство са показани в две каси, сложени върху палетите в задната част на транспортното средство. Не е ясно кой авансово е сложил тези проби или дали те са били представителни за въпросните партиди и са определени на инцидентен принцип от длъжностните лица. Като се има поради огромният брой колета, преминаващи през Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево, такова показване може да значи, че пробите може да не са представителни или да не са били определени на инцидентен принцип ”, показват инспекторите.

 

„ Въпреки че използването на посочените честоти за надзор предстои на контрол и съгласуваност от страна на отдел „ Граничен надзор “, и персонално от Даскалов като шеф на организацията, който от време на време изисква данни от обособените Граничен контролно-пропусквателен пункт за сформиране на обзорни отчети, БАБХ не е могла да потвърди, че в хода на надзора си е открила несъответствията в действителната по отношение на законово изискваната минимална периодичност на инспекциите или, в случай че е открита, е подхванала коригиращи дейности.

 

БАБХ даде документни доказателства за задържането на колета, когато е належащо, до приемане на резултатите от лабораторния разбор на пробите, взети от колета артикули от скотски и неживотински генезис. Пратките се задържат в ГКП в транспортното средство. Одитният екип откри, че има лимитирано пространство за паркиране на транспортните средства в региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт. Освен това в Граничен контролно-пропусквателен пункт липсват подобаващи уреди за предпазване и в непосредствена непосредственост до него не е имало търговски склад. Ограниченото пространство за паркиране е асъдействало за доста претоварване на придвижването и е попречило гладкото действие на формалния надзор. Това не е в сходство с член 64, параграф 3, букви б), в), г) и д) от РОК.

 

За пратките, които са подложени на лабораторни проучвания, са взети решения по отношение на тяхната орис, когато резултатите от лабораторните проучвания са били разполагаем. Одитният екип означи, че на някои колета е позволено да влязат в Европейски Съюз, когато са тествани посредством аналитични способи, които не попадат в обсега на акредитацията на съответните лаборатории ”, написа още в отчета на проверяващите.

Като сериозна забележка е маркирано че би трябвало да се обезпечи достъп до формалния лабораторен надзор и на други частни упълномощени лаборатории с изключение на държавната, която като се изключи че е референтна също по този начин и няма потенциал да поеме огромното натоварване от Граничен контролно-пропусквателен пункт.

 

Уточнение

Във въпросният отчет се прецизира: “Одитът на този път ГКП Капитан Андреево-най-големият подобен в Европейски Съюз беше осъществен в къс период по искане на БАБХ и в резултат на получената от службите на Комисията информация, че формалният надзор не е бил осъществяван в сходство с правото на Съюза на този Граничен контролно-пропусквателен пункт. През май 2022 година е осъществено преструктуриране на дирекция  “Граничен надзор ” в границите на БАБХ и метаморфоза на работните договорености в Граничен контролно-пропусквателен пункт ”. В документа се отбелязва, че частната компания е към този момент отстранена от тези действия.

 

Измъкване

Любопитното е да разберем по какъв начин Георги Даскалов и Иван Христанов, които са претенденти за депутати от Политическа партия, ще се опитат да се измъкнат “чисти ” от кашата, която явно са забъркали, имайки поради одитния отчет на Европейска комисия. Като нищо може отново да хвърлят “горещия картоф ”  на частната компания, тъй като по този начин привикнаха. Но този път няма да им се получи, защото категорично е упоменато в одитния отчет, че изводите са въз основата на инспекция осъществена във времето, когато “Евролаб ” към този момент не е работила. Припомняме ви, че точно тогава въз основата на организацията на БАБХ за надзор, на границата се сътвори невъобразим безпорядък. Стотици тирове безусловно задръстиха “Капитан Андреево ”, защото към този момент им се постановяваше по три дни да чакат резултат за взетите проби от софийската лаборатория. 

 

Предистория

Работата на “Евролаб 2011 ”  бе прекъсната със заповед на шефа на БАБХ Христо Даскалов. Фирмата заведе правосъдни каузи и ги завоюва. Въпреки това правосъдните решения и до през днешния ден не се извършват. В същото време дъвката “Капитан Андреево ” се трансформира в съществена от акцията на “Продължаваме смяна ”. От отчета на Европейска комисия, обаче излиза наяве, че всички изказвания за “превзета страна ” и “мафия ” са погрешни. Същите констатации като тези от европейския одит бяха изразени преди няколко месеца от всички останали политически сили, включително  и  от хора в самото съдружно държавно управление. Но депутатите, дръзнали да изкажат друга гледна токка от тази, стартирана от Политическа партия, също бяха атакувани и оповестени за “мафиоти ”.  

  

Припомняме ви, че сагата в “Капитан Андреево ” стартира след сигнал на шефа на компания “Евролаб ” Васил Димитров, че олигарх го е притискал да му трансферира бизнеса си. Заплашил го, че в случай че не го направи, ще впрегне цялата мощност на страната, с цел да му бъде лишен.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР