От известно време по улиците на съседна Сърбия може да

...
От известно време по улиците на съседна Сърбия може да
Коментари Харесай

Течни дървета срещу замърсения въздух използват в Белград

От известно време по улиците на прилежаща Сърбия може да срещнете фотобиореактори.

Те са предопределени за хващане на въглероден диоксид, наподобяват на елементарни билборди, само че не са рекламни. Осигуряват по-чист въздух за жителите.

LIQIUD3 е артикул на екип от учени от Белградския университет. Той употребява микроводорасли и слънчева светлина, с цел да всмуква въглеродния диоксид, да фотосинтезира и да създава О2 изцяло самостоятелно, написа ciclovivo.com.br.

Според данни на Бразилския институт по горите водораслите са виновни за производството на 54% от кислорода в света. Именно заради това фотобиореакторът работи с водорасли. Той е екипиран с 600 литра вода. Еквивалент е на 10-годишно дърво или на зелена повърхност от 200 кв.м.

Създателите на LIQUID3 нямат упоритостта да основат опция на дърветата. Те осъзнават какъв брой неповторими и скъпи екосистеми са те. Искат обаче да основат съвременно решение, с което да понижат концентрацията на въглероден диоксид - един от главните парникови газове, в града.
View this post on Instagram
A post shared by Urban_Photo_Bioreactor_???? (@liquid3_bioreactor)

LIQUID3 е скъп асистент в Белград. Градът е четвъртият по замърсеност в Европа. Не е загадка, че в покрайнините му действат две огромни въглищни централи.

Положението в страната като цяло не е положително. През 2019 година Сърбия беше оповестена за петата най-замърсена страна в Европа. Тя регистрира и рекордни равнища на смъртни случаи, свързани със замърсяването. Според данните на същото изследване на World Air Quality София също е в листата с най-замърсени европейски градове, дружно с Милано, Скопие, Загреб, Сараево, Лион и други

View this post on Instagram
A post shared by Urban_Photo_Bioreactor_???? (@liquid3_bioreactor)

През 2022 година LIQUID3 получи премията Green Concept Award, която се присъжда на устойчиви артикули и услуги, които към момента не са на пазара. Както може да се види от фотосите, инсталацията се интегрира сполучливо с скамейка и може да служи като място за отмора.

По този метод тя се вписва сполучливо в градските пространства. С рухването на нощта дисплеят притегля вниманието с неоновата си светлина, която осветява улицата.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР