От известно време Киев предупреждава за опасност от руска атака

...
От известно време Киев предупреждава за опасност от руска атака
Коментари Харесай

А може ли да гръмне АЕЦ Запорожие“?

От известно време Киев предизвестява за заплаха от съветска офанзива против АЕЦ „ Запорожие “. Правителството организира евакуационни учения, а доста украинци се пробват да се приготвят за възможна изключителна обстановка, споделя „ Дойче веле “.

Миналата година Русия, която окупира нуклеарната централа през март 2022 година, разреши инспекции на Международната организация за атомна сила. Оттогава специалистите на организацията следят непрекъснато обстановката, съобщава ЦеДеЕф. 

Възможно ли е да бъде взривен реактор?

Експертът по сигурността Нико Ланге счита, че в действителност съществуват учредения за безпокойствие:

„ Има доста индикации, че Русия употребява тактиката на опожарената земя, когато е подложена на напън. “

Затова и Ланге приема на съществено заплахата, за която украинският президент Володимир Зеленски приказва.

Освен това Украйна към този момент е отправяла предизвестия, които са се сбъдвали. Разрушаването на язовира „ Нова Каховка “ е образец за това, напомня специалистът. „ Русия има склонността да лъже “, акцентира още Ланге. 

Москва, от своя страна, пък упреква Украйна, че приготвя офанзива против АЕЦ „ Запорожие “. Експертите споделят, че реакторите са добре предпазени от външни набези. Така че

съветските изказвания, които се популяризират в Телеграм, че Украйна приготвя нахлуване с дронове, което може да взриви реактор, са нереалистични.

Военният специалист Карло Масала също счита, че Украйна не разполага с благоприятни условия за взривяване на атомната електроцентрала извън. От друга страна, Русия би могла да „ провокира безпорядък “ с гърмеж в нуклеарната централа от вътрешната страна, споделя той пред ЦеДеЕф.

Руските бойци, които са окупирали атомната електроцентрала, надали ще взривят самия реактор,

изяснява експертката Олга Кошарна. Вместо това те биха могли да подхващат други механически стъпки за предизвикателство на сериозна повреда. Например спиране на водоснабдяването. „ И освен да взривят охлаждащия водоем или спринклерите, само че и тръби и паропроводи “, изяснява Кошарна.

Как протичат ученията в Украйна?

АРД разказва по какъв начин протича учението за възможна спешна обстановка в Украйна: „ Спасители в жълто противорадиационно облекло ревизират с дозиметри радиационното равнище на транспортни средства. След това транспортните средства минават през особено място за изчистване на замърсяването. Ранени хора се лекуват в болнична палатка. Служителите в тях също не смъкват защитните маски и жълтите противорадиационни костюми. “

Това е просто обучение, изяснява Юрий Малашко, шеф на военното командване в Запорожие. „ Организирахме всичко по този начин, че хората да схванат допустимо най-добре какво се случва. Това не е първото и не е последното обучение. Докато врагът е в Запорожката АЕЦ, би трябвало да сме готови “, добавя той. 

Хората не напущат всеобщо региона, само че са разтревожени

„ Властите в Запорожие не оповестяват за всеобщо овакантяване на града “, оповестява кореспондетът на Це Де Еф Дара Хасанзадех. Няма засилен трафик по железопътните гари и пътните артерии.

Въпреки това управляващите са помолили жителите да се запасят с храна за няколко дни.

„ В някои супермаркети се вижда засилено извършване на покупки “,

споделя Хасанзадех. Жителите на Запорожие са обезпокоени, само че също по този начин се надяват, че няма да се стигне до злополучие, обобщава кореспондентът на немската медия. 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР