От изследвани десет марки краве масло от асоциация Активни потребители

...
От изследвани десет марки краве масло от асоциация Активни потребители
Коментари Харесай

Какво масло ядем?

От изследвани 10 марки краве масло от асоциация " Активни консуматори " единствено в две няма проблеми. В пет марки има груби нарушавания, които са непосредствено фалшификации на истинския артикул, сподели Богомил Николов - изпълнителен шеф на Асоциацията.
 

Най-безобидният проблем е неточната информация за наличието в продукта. При две търговски марки мазнините са по-малко от заявените 82%, какъвто е международният стандарт. В други три продукта има повече вода (от общоприетите 16%) или са добавени немлечни мазнини.
 
Основният проблем е и влагането на натамицин , прочут и като Е 235 в маслото. Това е неразрешено в целия Европейски съюз, сподели Николов. Той се поставя за увеличение на периода на годността , тъй като е средство, което стопира развиването на плесен и плесени в някои сухи сирена и трайни салами. Вложените количества натамицин в маслото са сред 8 и 32 мг/кг, което е доста, сподели доктор Сергей Иванов - шеф на " Център по биология на храните " .
 

Краве масло за инспекциите са взети от един склад в Несебър и един в Бургас в средата на август тази година. Фирмите, които демонстрираха отклоняване в пробите с маслото, са същите, които имаха проблеми през предходните две години, макар глобите на Комисия за защита на конкуренцията и други инстанции. Очевидно, че това не са инцидентни случаи, сподели Богомил Николов.
 
От асоциацията предлагат възбрана за прилагане на немлечни, хидрогенирани мазнини в млечни артикули . Вратичката за злоупотреби е отворена обаче с опцията да се оферират заместители на млечни артикули, сподели Николов.
 

Предлагаме да се криминализира влагането на тези съставки в храната . В Белгия да вземем за пример, след случая с фипронил в яйцата, двама души бяха задържани, тече дело и те евентуално ще получат ефикасни присъди. Надзорът на Агенцията по контрола на храните би трябвало да се ускори, а оценката на риска би трябвало да се развие и усъвършенства, тъй като очевидно е неефективна, съобщи Николов.
 
" Когато тествахме за нарушавания 30 сирена хванахме шест с проблеми. Агенцията беше тествала 300 и беше хванала единствено три ", добави той.
 

Настояваме за постоянни инспекции на храните в учебни заведения, детски градини, хотели и лечебни заведения, тъй като тези нередовни артикули се пласират точно там, сподели Николов. Уведомили сме и икономическа полиция, които тази седмица са взели проби от същите хранилища. Агенцията по храните не сме сезирали, тъй като колкото пъти сме го правили те не удостоверяват сигналите, сподели Николов.
 
Натамицинът е слаботоксичен, само че не е изпитван резултатът от влагането му в питателните артикули. Той защищава от плесени и плесен, само че не защищава от развиване на бактерии и също така е алерген, сподели доктор Сергей Иванов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР