От изключителната популярност на руската тенисистка се възползва 20-годишният холандски

...
От изключителната популярност на руската тенисистка се възползва 20-годишният холандски
Коментари Харесай

Спортни хроники: Когато една снимка на Курникова за малко не блокира целия интернет

От изключителната известност на съветската тенисистка се възползва 20-годишният холандски студент Ян де Вит, който сътвори един от най-известните вируси в света.

Вирусът се разпространяваше по следния метод – човек получава мейл с тематика „ Заповядвай ;o) “ и текст „ Здравей: Виж това! “ Към мейла е прикрепена фотография (jpg. файл) с името на Анна Курникова.

Бързащите да отворят фотографията на Курникова бързо схващат, че това не е.jpeg файл, а вирус, който събира контакти от пощата Microsoft Outlook и разпраща вируса на всеки един от тях.

Де Вит пуска вируса на 11 февруари 2001-ва и единствено за два дни вирусът се популяризира до милиони компютри по целия свят. Уплашен от резултата, 20-годишният студент признава пред родителите си, че той е създател на вируса. Впоследствие си признава и обществено.

Холандецът твърди, че е пуснал вируса, с цел да покаже, че хората не са си взели поука от случая с вируса ILOVEYOU. През 2000 година той се популяризира посредством мейли с текст „ I love you “ („ Обичам те “ – от англ.).

Бързо вирусът се популяризира до над пет милиона компютри и нанася вреди за 15 милиона $.

За разлика от вируса със фотографията на Анна Курникова, който просто разпраща файла на листата с контактите ви, ILOVEYOU заразява и изтрива други файлове в компютъра.

„ Миналата седмица прочетох забавна публикация със заглавие: „ Вирусът ILOVEYOU не научи хората на нищо “. И мисля, че е изцяло вярна. Мисля, че и вие ще се съгласите с мен, имайки поради скоростта, с която се популяризира. – написа в извинителното си писмо Де Вит. –

Искам да кажа и че в никакъв случай не съм желал да пакостя на никого. В последна сметка тези, които отвориха файла, сами са си отговорни. “

 Kournikova-SYD-1

2002 година

Вирусът на Де Вита не води до други провали по устройствата, като се изключи че се разпраща до всичките ви контакти и „ заразява “ и техните компютри. Основната опасност от това е само препълване на входящата кутия в мейла. Затова и един публицист употребява следната метафора за вируса: „ Както и самата тенисистка, вирусът със фотографията на Анна Курникова провокира голям интерес, само че му липсваше завършващия удар. “

На 14 февруари 2001-ва Де Вит самичък се предава в полицейското ръководство на родния си град Снек. Младежът бе застрашен с вкарване в пандиза за интервал до четири години, само че бе избавен от кметът. Управникът на Снек видя опция за общината. Според него Де Вит е направил положително за цялото общество, научавайки ги за заплахата от компютърните вируси. В допълнение, кметът счете вирусът Курникова за задоволително безопасен, само че дефинира момчето като „ надарено “ и му уреди изявление за работа в IT отдела на локалната администрация.

Случаят стигна чак до ФБР. От Съединени американски щати изпратиха доказателства до съда, че дребната случка на Де Вит е довела до загуби от 166 хиляди $ единствено на тяхна територия. Федералната работа откри и 55 потърпевши от вируса, които да свидетелстват на делото против него.

Адвокатите на Де Вит и самият холандец твърдяха, че последствията от вируса са минимални. В последна сметка 20-годишният „ хакер “ не влезе зад решетките, само че бе наказан на 150 часа общественополезен труд.

През 2002-ра Де Вит апелира присъдата, само че по-всишата инстанция я удостоверява.  И съгласно съда Де Вит е бил наясно с тази заплаха.

Случаят с вируса стана толкоз прочут, че през 2004-та се появи даже в сериала „ Приятели “, където малко го преекспонираха. Там той заразява компютъра на Рос, само че нанася доста по-сериозни вреди – изтрива цялата информация от твърдия му диск. Друга неправилност, която сценаристите позволиха – вирусът заразяваше единствено „ Windows “ системи, до момента в който Рос работеше на „ Mac “.

Що се отнася до специалистите и чисто компютърните умения на Де Вит, осведомени настояват, че всеобщото разпространяване на вируса не се дължи на изкусния му дизайн. Точно противоположното – холандецът не е посочил никакви специфични умения при основаването му, което лишава единствено няколко часа.

Най-важното в тази ситуация е „ ракетата-носител “ на вируса, а точно Анна Курникова. Според специалистът по киберсигурност Греъм Клули казусът с вируса е брилянтен образец не за някакви компютърни умения, а за обществен инженеринг.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР