От издадени над 60 000 електронни рецепти за по-малко от

...
От издадени над 60 000 електронни рецепти за по-малко от
Коментари Харесай

БЛС: Две трети от лекарите не могат да изписват електронни рецепти

От издадени над 60 000 електронни предписания за по-малко от 4 дни са анулирани 5 000. В Националната здравно-информационна система (НЗИС) има данни за попълнено пациентско досие за към 30 000 предписания. Това гласи позиция на Българския лекарски съюз, изпратена до медиите.

Повод за тяхната реакция е внезапното прехвърляне изцяло на електронни предписания и усложненията от бързата промяна от книжен на електронен притежател. От лекарската организация дефинират обстановката като безпорядък, тъй като дигитализацията не е единствено електронната рецепта, а цялата база данни на пациентите.

От съсловната организация настояват, че над 2/3 от лекарите в България са дискриминирани, тъй като не могат да изписват електронни предписания. Това включва и медиците от Спешна помощ.

В същото време, съгласно БЛС, има голям брой върнати пациенти от аптеките с неизпълнени  с гледище за смяна на лечението и то под напън. Сред аргументите за връщане са: липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, несъвпадение с кодовете на медикаментите и други

От БЛС оферират да се вкара редом потребление на хартиена и електронна рецепта за избран интервал от време. През този интервал хартиената рецепта наложително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след осъществяването й, подписана от пациента, за цялост на досието на пациента и гарантиране на контрола при разпределяне. Право на всеки доктор и неговият пациент е да решат хартиена или електронна рецепта да бъде издадена.

За да не се лутат пациентите и да не бъдат връщани при лекарите: Максимално бързо въвеждане на наличен, цифров указател на всички лекарства, популяризирани на територията на Р България с отчитане в действително време на тяхната наличност в аптечната мрежа.

Създаване на цифрово (интерактивно) приложение за пациентите, което да дава информация за наличностите на медикаментите в аптеките. 

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР