От Иван Коджабашев Под рубриката „Стар албум” „Марица” ще публикува

...
От Иван Коджабашев Под рубриката „Стар албум” „Марица” ще публикува
Коментари Харесай

Стар албум: Избират „Мис Пловдив“, Едита Пиеха заклеймява во...

От Иван Коджабашев

Под рубриката „ Стар албум” „ Марица” ще разгласява фотоси от близкото минало на Пловдив - значими събития, забележителни персони, съдействали за славата на града. Това са снимки-събития, оставили трайна диря на цели генерации. Чрез любопитното око на фотообектива ще надникнем в света на модата и в спортния живот на града под тепетата.

Пловдив сътвори неповторима група художници, чиито лица и произведения също са запечатани на старите фрагменти. В тях оживяват и облиците на писатели, актьори, музиканти, поети, чиито стъпки още отекват по калдъръма на Стария град. Ще представим и лицата на тези, които години наред наричахме ръководители - партийни и държавни.

Всичко това е минало, станало е история. Но който не познава историята, няма късмет за бъдещето. Затова съхранената памет на Пловдив е толкоз скъпа.

Рашко Сугарев (на горната снимка) - публицист, за първи път негов роман е оповестен през 1962 година във в. „ Комсомолска искра “. Дебютната му книга „ Ние праведните “ излиза през 1971 година Следват „ Старшината и слънцето “, „ Синева и сняг “, „ Преображения господни “, „ Светлината на тези дни “. Жертва на неприемлива лекарска неточност, той остави на пишещата си машина незавършен разказ.

Май 1974 година

Конкурсите за „ Мис “ не са нещо ново. Някога, когато Пловдив си имаше плаж с три басейна, се организираха състезанията за „ Мис Пловдив “. Малко бяха смелите девойки, които се стремяха към такава купа. Никой не купуваше първото място, както става в този момент. Нямаше фитнес салони, силикон или особено изрязани бански. Всичко беше естествено и по-разбираемо. Не помня коя от тези шест девойки е станала „ Мис Пловдив “, в случай че може вие си я изберете.



Август 1983 година

Големият Христо Бонев със фамилията си след продобиване на наградата „ Най-добър футболист на Пловдив “, основан от в. „ Комсомолска искра “.

Цялата клубна спортна кариера на Христо минава в тима на „ Локомотив-Пловдив “. Класиран е на трето място след Георги Аспарухов и Христо Стоичков в анкетата за футболист на 20. век в България. Треньор на националния тим, почетен президент на „ Локомотив “, почетен жител на Пловдив. Това е Зума.



Януари 1974 година

Най-известната руска естрадна певица Едита Пиеха - брачна половинка на също известния музикант и композитор Ян Френкел, изнесе концерт на Летния спектакъл в Пловдив. Песента „ Никога не убивайте майките “ обиколи целия свят, като заклеймяване на войната.



Юли 1972 година

Йоан Левиев - брат на Милчо Левиев, е създател на панорамни пана освен в Пловдив, само че и в страната. Творчеството му се отличава със самобитна изразителност, колоритни резултати и художествена дисторция. Той е един от групата пловдивски художници от така наречен „ пловдивска школа “ в българското изобразително изкуство.



Януари 1974 година

Тържествено разкриване на постройката на новия Партиен дом на площад „ Централен “ в Пловдив. Тодор Живков, Георги Трайков - ръководител на Народното събрание и началник на Български земеделски народен съюз, Станко Тодоров - ръководител на Министерския съвет, и Борис Велчев - член на ПБ и секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия, са посетители на Костадин Гяуров - първи секретар на ОК на Българска комунистическа партия.



Септември 1969 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР