От исторически картини до внимателно инсценирани възможности за снимки. Визуалното

...
От исторически картини до внимателно инсценирани възможности за снимки. Визуалното
Коментари Харесай

Как портретите на лидерите са се използвали за формиране на мнението на народа през вековете? 

От исторически картини до деликатно инсценирани благоприятни условия за фотоси. Визуалното обрисуване на политически фигури играе решаваща роля в оформянето на публичното мнение. Но по какъв начин портретите на водачите са се употребявали за образуване на мнението на народа през вековете?

Стиснатите зъби. Набръчканото чело. Изпъкналите бицепси

Европейците повдигнаха многозначително вежди, когато две мрачни черно-бели фотоси на френския президент Еманюел Макрон, който удря боксова круша, бяха оповестени в Instagram. Те бяха пуснати от неговия формален фотограф Соазиг дьо ла Моасоние.

За нула време потребителите на обществените медии не можаха да не създадат съпоставения сред Макрон и именития фиктивен боксьор Роки Балбоа.

Други не можаха да устоят да се подиграват с времето на тези изображения. Кадрите се появиха в миг, в който Макрон прикани Европа да ускори отговора си на дейностите на Русия в Украйна. Някои даже закачливо спекулираха, че Макрон може да се готви за конфликт с съветския президент Владимир Путин. Обитателят на Кремъл също обича показва личните си спортни качества във фотосесии.

Но това не е нищо ново. Политиката и портретирането от дълго време са преплетени

От величествени картини от предишното до откровени моментни фотоси. Нека да разгледаме в резюме няколко други образеца за това по какъв начин властимащите са употребявали портрета в своя изгода.

От един французин на различен.

Драматичният портрет на Наполеон Бонапарт, възседнал див жребец, на Жак-Луи Давид надвиши статута си на просто произведение на изкуството. То се трансформира в дълготраен знак на военната мощност на Наполеон по време на бурните Наполеонови войни.

 Как портретите Снимка: БГНЕС/ EPA/MAHMOUD KHALED

Картината оказа помощ за издигането на дребния ефрейтор в съвсем митичен воин в очите на мнозина във френското общество.

Въпреки че работата на Дейвид е може би най-известното показване на Наполеон, тя е единствено една от многото, поръчани по време на неговото ръководство. В епохата на Наполеон има огромен брой портрети, като френската страна интензивно разпорежда на художници и скулптори да основат стотици изображения, изобразяващи водача в разнообразни пози и настройки.

Величествени монарси- Британското кралско семейство също употребява сходен метод с течение на времето

 Как портретите Снимка: Wikimedia Commons

В това, което е може би най-емблематичното изображение на Хенри VIII, Ханс Холбайн Младши, в началото от Германия, рисува този портрет на британския крал през 1537 година, единствено година откакто е назначен за негов формален художник.

Това е най-хубавата проява на престижа и величието на монарха.

Неговата властна поза, изравен гордо изправен, богато облечен и гледащ непосредствено към фена, излъчва лъчение на доминиране.

С разтворени крайници и ръце, хванати в профил, той заема стойка, напомняща на боец

Първоначално изложено като част от стенописа Уайтхол, изобразяващ династията Тюдор в двореца Уайтхол, Уестминстър, творбата е унищожено в пламъците на пожар през 1698 година

Хуманизиране на политика

Ето незабравим образец за актуален рисуван портрет: художникът Колин Дейвидсън от Северна Ирландия се зае със задачата да изобрази немския канцлер Ангела Меркел за списание Time през 2015 година

 Как портретите Снимка: Time

Отклонявайки се от типичната неотстъпчивост, постоянно свързвана с политическите портрети, методът на Дейвидсън имаше за цел да разкрие дълбочината на човечността под обществената личност на Меркел.

„ Това, което желаех да направя, беше да изобразя това, тъй че всякога, когато хората погледнат лицето й и в очите й на портрета, да се появи възприятие на съпричастност и съчувствие “, сподели Дейвидсън.

Ревещият лъв

Сега прекосяваме в региона на фотографията.

Портретът на Юсуф Карш на Уинстън Чърчил, изработен по време на Втората международна война, е съвършен образец за това по какъв начин една фотография може да улови настроението и същността на авторитетна фигура.

 The Roaring Lion (Portrait of Winston Churchill) by Yousuf Karsh (1941)

Фотосесията продължи единствено две минути, както Карш си спомня:

„ Той не беше в въодушевление за портретиране и две минути бяха всичко, което ми разреши. “

С дръзновен ход Карш сграбчи пура от устата на Чърчил, което докара до фотография, на която Чърчил изглеждаше гневно неприятелски. Карш по-късно разсъждава:

„ Докато се върнах при камерата си, той изглеждаше толкоз враждебен, че можеше да ме погълне. “

Позата и изражението на Чърчил отразяват преобладаващите военновременни настроения в Обединеното кралство, символизирайки постоянството пред лицето на всепобеждаващ зложелател.

Музеят на изкуствата USC Fisher приветства портрета като „ провокационен и навъсен портрет, [който] незабавно се трансформира в икона на позицията на Англия против фашизма “.

Путин на кон

Снимка: БГНЕС/EPA/DMITRY ASTAKHOV /

И най-после, стигаме до тази комплицирана фотосесия от 2009 година на Путин с голи гърди, яздещ кон през сибирската пустота, изобразяваща го като недодялан руснак навън.

Докато за мнозина картината може да провокира занимателни паралели със суперзлодей в стила на Джеймс Бонд, за руснаците тя резонира по-дълбоко с героичните фигури от фолклора на страната, които са яздели коне и са защитавали нацията от външни закани.

„ Те се пробват да играят на съветските национални обичаи “, сподели Евгения Албац, редактор на политическото списание New Times. „ Посланието е: аз съм господарят на съветската галактика. Отивам към нашите корени, към природата, земята, която не е окупирана от никого. Аз съм единственият боец в тези земи. “

Мнозина вършат съпоставения сред боксовите фотоси на Макрон и тази демонстрация на мачизъм.

Източник: Euronews/Превод: SafeNews 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР