От испанската система за бързо предупреждение за храни и фуражи

...
От испанската система за бързо предупреждение за храни и фуражи
Коментари Харесай

Ягоди с Хепатит А в Испания, внесени от Мароко

От испанската система за бързо предизвестие за храни и фуражи (RASFF) оповестиха за съществуването на хепатит А, открит в ягоди, импортирани в страната от Мароко. В изказването се споделя, че " съществуването на този вирус е сериозен риск " за здравето на хората.

Ягодите са влезнали в Испания през пристанището на Алхесирас (Кадис) на 19 февруари, само че съгласно вносителите не са достигнали до крайния консуматор.

В изказване до медиите се споделя, че става въпрос за 1 500 кг, които не са пуснати на пазара, защото купувачът, който ги е закупил в последна сметка ги е оставил да се скапват.

Заради неправдоподобната съгласно медиите версия районният министър председател на Андалусия Хуанма Морено разгласи, че локалната власт стартира инспекция, която ще откри дали ягодите са били употребявани или не.

Той изиска централното държавно управление на Педро Санчес да " прегледа " настоящите протоколи за импорт на артикули отвън Европейски Съюз и да затегне митническия надзор.

От Асоциацията на фермерите във Валенсия, която поддържа митингите на земеделските производители, също желаеха от Мадрид и Брюксел незабавни промени в методът, по който се ревизират храните, които се внасят от трети страни. Те приканиха министъра на земеделието Луис Планас да изиска пояснения от мароканското държавно управление за случая и да даде гаранции, че това няма да се повтори.

Междувременно ръководителят на Испанската асоциация за проучване на черния дроб (AEEH) Мануел Ромеро уточни, че множеството испанци не са имунизирани против хепатит А и ги прикани да го създадат, защото са вероятни тежки последствия за здравето при възможна болест.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР