От Института за пътна безопасност настояват председателят на АПИ Тодор

...
От Института за пътна безопасност настояват председателят на АПИ Тодор
Коментари Харесай

От ИПБ искат оставка на шефа на АПИ Тодор Василев

От Института за пътна сигурност упорстват ръководителят на АПИ Тодор Василев да бъде освободен и на негово място да се назначи потвърден експерт, който няма обвързаности със пътно строителните компании. Това се споделя в писмо до медиите от ИПБ.

" Според нас ръководителя на АПИ Тодор Василев няма право да заема такива виновни длъжности, защото с безотговорното си държание води до повишение броя на жертвите по пътищата на България ", пишат от Института за пътна сигурност.
 Протест на пътни строители блокира кръговото на Пазарджишко шосе
Протест на пътни строители блокира кръговото на Пазарджишко шосе

Исканията на пътищарите са да бъдат разплатени 720 млн. за строителство

След като са разплатени десетки милиони лв. за поддръжката на автомагистралите в България, значи има съществени злоупотреби от страна на АПИ, настояват от ИПБ.

" Отговорността се носи от ръководителя на Агенция " Пътна инфраструктура " Тодор Василев, който бе назначен от някогашния районен министър Гроздан Караджов. Той носи и директна отговорност за правене на заданията, по които пътноподдържащите компании правят подръжката на републиканската пътна мрежа и носи цялостната отговорност за осъществяване на контрола за положението на същата ", се споделя в писмото.
 Неуспешен взлом на пътни строители в Министерство на регионалното развитие, дават им парите до 5 дни
Неуспешен взлом на пътни строители в Министерство на регионалното развитие, дават им парите до 5 дни

Протестиращите обаче не бяха задоволени от пожелателното

Проверки и на останалите автомагистрали демонстрират сходни проблеми. От Института са подготвени да алармират основния прокурор Иван Гешев да разпореди на окръжните прокуратури при всяка да се, която да изследва положението на пътя, а длъжностните лица да носят наказателна отговорност .

По Автомагистрала " Струма " от гр. Перник до гр. Благоевград има над 60 сектора с повредени и рисково стърчащи мантинели, откриха специалисти на Института за пътна сигурност.

В писмо до служебния районен министър Иван Шишков те пишат, че неналичието на поддръжка е дотам, че на избрани места изкривените мантинели са обхванати от гъста растителност, която не е почиствана от месеци . Констатирани са голям брой рискови неравности по автомагистралата, които съставляват непосредствена заплаха за настъпване на тежки пътнотранспортни катастрофи. Най-голямото безумство е, че по автомагистралата е израснала гъста гора, която заема съвсем 12 километра по трасето .
 Финансират планове на 234 общини за ВиК, пътища и улици
Финансират планове на 234 общини за ВиК, пътища и улици

Общата стойност на всички планове в листата е над 827 млн. лева

Наклонени знаци и неприятна маркировка са допълващи белези, доказващи неналичието на даже обикновено поддържане на Автомагистрала " Струма ".

От ИПБ оспорват думите на предходния районен министър Гроздан Караджов, че поддръжката е обезпечена до края на месец септември. Според тях е видно, че потреблението на Автомагистрала " Струма " е с висок риск за настъпване на тежки пътнотранспортни катастрофи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР