От Инициатива Правосъдие за всеки“ – гражданското сдружение, което беше

...
От Инициатива Правосъдие за всеки“ – гражданското сдружение, което беше
Коментари Харесай

„Правосъдие за всеки“ скъса споразумението с ПП-ДБ заради промените в Конституцията

От „ Инициатива Правосъдие за всеки “ – гражданското съдружие, което беше главен сътрудник на ПП-ДБ в региона на правосъдната промяна, оповестиха на конференция през днешния ден, че приключват съглашението си с десницата.

Причината е в плана за промени в Конституцията, който ПП-ДБ внесе в Народното събрание, дружно с ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Според представителите на сдружението в плана липсват значимите хрумвания, за които са се разбрали с десните за промени в правораздаването. А точно поради обещанието на ПП-ДБ да съблюдава избрани задължения в конституционната промяна, гражданската самодейност даде обществено поддръжката си на дясното обединяване на последните предварителни избори. От „ Правосъдие за всеки “ показаха, че към този момент няма да работят с нито една политическа мощ, и обявиха подготвеност за митинги, в случай че се стигне до реплика на промяна.

Позицията на сдружението, което беше директно ангажирано с изработването на десните оферти за Конституцията, демонстрира, че отстъплението на ПП-ДБ пред ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи е даже по-голямо, отколкото първоначално изглеждаше.

Притесненията на сдружението засягат на първо място текстовете в плана, свързани с „ тримата огромни “ – двамата шефове на висшите съдилища и основният прокурор. Те показаха, че съгласно разбирателството им с десните мандатите на тройката е трябвало да бъдат понижени от 7 на 5 години. Така е записано в плана – само че с добавката, че тримата имат право на още един мандат. На процедура по този начин излиза, че е допустимо един човек да изкара на подобен пост два мандата или общо 10 години, което е повече, в сравнение с Конституцията разрешава даже в този момент.

От „ Правосъдие за всеки “ позволяват, че удвояването на мандатите е смяна в интерес на съответни персони поради идното избиране на нов ръководител на Върховния административен съд и на нов основен прокурор.

Това, което тревожи деятелите повече от въпроса за мандатите, са пълномощията на основния прокурор. Според импортирания в Народното събрание план, откакто Висшият правосъден съвет бъде разграничен на съдийски и прокурорски, шефът на държавното обвиняване ще управлява последния. А сделката с десницата е била отпред на прокурорския съвет да бъде министърът на правораздаването. Той обаче в този момент отпада даже като член по право.

От „ Правосъдие за всеки “ показаха, че съгласно разбора им основният прокурор и отсега нататък ще упражнява методическо управление върху прокуратурите, защото в плана е избран за административен началник на висшата прокуратура. „ Да, отпада надзорът за правда. Но това беше концепция на Движение за права и свободи, а не на ПП-ДБ. Методическото управление, въпреки и да го няма записано непосредствено, остава. В момента, в който основният прокурор се трансформира в началник на двете висши прокуратури – касационна и административна, той би трябвало да работи по правила за методическо управление, признати от прокурорския съвет, само че той ще ги задава – във връзка с висшите прокуратури и по повод минимум на апелативните … Това е по-голямо пълномощие, в сравнение с имаше до момента основният прокурор. Шефовете на висшите прокуратури бяха негови заместници. И когато това го гарнираме с правото да управлява прокурорския съвет, неговото въздействие никога не става по-малко “, разказа ситуацията Велислав Величков.

От сдружението показаха, че не знаят кои са създателите на новите текстове в плана. Величков сподели със страдание, че от момента, в който е импортиран общият план, водачите на ПП-ДБ спрели да им подвигат телефоните.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР