От икономическа гледна точка унгаркият модел“ за финансиране изграждането на

...
От икономическа гледна точка унгаркият модел“ за финансиране изграждането на
Коментари Харесай

Росатом: Най-добре е АЕЦ Белене да се направи по унгарски модел

От икономическа позиция „ унгаркият модел “ за финансиране построяването на АЕЦ „ Пакш “ 2 в Унгария е най-хубав и за АЕЦ „ Белене “. Това съобщи пред български медии в Будапеща първият заместител общоприет шеф на „ Росатом “ Кирил Комаров.

Комаров е в унгарската столоци във връзка днешното разкриване на Международния конгрес на доставчиците в нуклеарната промишленост „ АТОМЕКС – Европа 2017 “.

Пред пратеника на OFFNews Комаров съобщи, че „ Росатом “ е подготвен да окаже поддръжка и да взе участие в плана за създаване на българската АЕЦ „ Белене “ по този начин, както българското държавно управление реши.

„ Често ни задават въпроса дали сме подготвени да участваме като реализатор на плана, в случай че бъдат открити средства. Винаги сме потвърждавали, че сме подготвени да го създадем. Но всичко зависи от това какви цели си слага българското държавно управление, какъв е неговият приоритет и от какво се нуждае. Това решение ще се вземе въз основа на наскоро появилия се отчет на Българска академия на науките, на други експертни източници и необятно разискване. След като чуем българската позиция и приоритет ние сме подготвени да вземем решение какво да бъде нашето присъединяване и под каква форма. Но като цяло считам, че най-перспективният и верен вид за България е да тръгне по пътя, по който пое Унгария. Това би било разумно “, сподели Комаров.

Той изясни, че когато Унгария е взимала решение за АЕЦ „ Пакш “ 2 е била водена от една страна от нуждата от обезпечаване на електрическа енергия и въпреки това тази сила да бъде евтино. Те желаят да бъдат конкурентоспособни на пазара за сметка на евтиния ток. Това е тяхната основна цел, затова Унгария избра пътя на междудържавния заем. Нека бъдем почтени, от икономическа позиция това е най-изгодният вид. Той дава опция да се получи заем при най-евтината рента. Това е опция да се получи заем за допустимо най-дълъг интервал, да не бъде обслужван по време на строителството на самата електростанция, да бъде изплащан, когато тя към този момент е приключена, от приходите, които идват от продажбата на нейното електричество.

От икономическа позиция това е най-хубавият вид, а дръзвам да настоявам, че и за България е най-хубавият вид. Твърдо съм уверен в това. Но това го споделям като специалист. А решението за това и дали то ще се вземе е на българското държавно управление “, изясни Комаров.

Представителят на „ Росатом “ зяви, че е подготвен да промени деловата си стратегия и да анулира всичките си задължения, с цел да участва на церемонията по леене на първия бетон за АЕЦ „ Белене “, когато това стане.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР