От хилядолетия се смята, че мъжете са силният пол, а

...
От хилядолетия се смята, че мъжете са силният пол, а
Коментари Харесай

Защо мъжете са слабият пол?

От хилядолетия се счита, че мъжете са мощният пол, а дамите – слабият. И през днешния ден съвсем никой не подлага на подозрение тази аксиома.

Писателката и изследователка Анджела Сейни в новата си книга INFERIOR: How Science Got Women Wrong се е амбицирала да потвърди, че за тъждество сред половете не може да става и дума. Просто тъй като дамите са по-силни и по-съвършени от мъжете.

Основните й тези бяха оповестени в Daily mail:

"Често мислим за мъжете като за по-силни “, написа авторката и сама напомня обстоятелства, които не могат да бъдат оборени.

Мъжете са по-високи приблизително с 15 см по-високи от дамите, имат по-висока компактност на костите, по-голяма маса, по-силни сухожилия.

Всичко това е по този начин, само че силата има разнообразни измерения, напомня Анджела Сейни. Когато става въпрос за главния инстинкт – за оцеляване, женският организъм се оправя по-добре, разяснява тя. Авторката вижда женското предимство точно по този начин – в способността да преодоляваш, да се справяш с компликации и в последна сметка да оцеляваш по-добре.

Още в майчината вътрешност превъзходството на девойките над момчетата към този момент е реалност. Учени от университета в Аделаида, Австралия, открили, че реакцията на майчината плацента зависи от пола на бебето. Мъжките ембриони порастват по-бързо и повече и това усилва налягането върху плацентата и може да докара до повишение на кръвното налягане на майката и незадоволително хранене на плода. При женските ембриони плацентата има повече сили за предпазване на бременността и повишение на имунитета на плода.

Неонатологът проф. Джон Лоун от Лондон обръща внимание, че при мъжките ембриони има повече преждевременни раждания и по-голям риск за мъжките бебета.

Недоносените момчета са с 14 повече от девойките.

Това най-често е по този начин поради неспособността на плацентата да обезпечи на момчетата задоволително храна за плода, написа БГНЕС. Смъртността в постнаталния интервал при момчетата е по-голяма с 10% уточни той.

При мъжете е заложено да бъдат жилави и мощни, само че прочувствено те са нежни.

При дребните представители на „ мощния пол “ организмът създава повече хормони на напрежението като реакция на дочут рев. С израстването нещата не се трансформират изключително. При осъществяване на тест за реакция на къси филми, разграничени по категории – смешни, стимулиращи, трогателни, радостни, мъжете реагират по-силно на всички групи. Те обаче реагират два пъти по-интензивно от дамите на филми от категорията „ трогателни “.

Дали обаче мъжете не са по-умни.

Споровете за това се водят от години. Жените по-често получават по-високи резултати при проби за просветеност, така наречен IQ- проби. Най-впечатляващият резултат в света е посочила американската писателка Мерилин вос Савант, която има 228 точки. Тя е вписана през 1985 година в Книгата на върховете на Гинес с най-високо IQ в света в продължение на пет поредни години. За съпоставяне, съгласно някои данни Айнщайн е имал резултат сред 160 и 190.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР