От групата на ГЕРБ за зам.-председател на ОбС предложиха Димчо

...
От групата на ГЕРБ за зам.-председател на ОбС предложиха Димчо
Коментари Харесай

35 общински съветници в Бургас излязоха с декларация срещу областния управител

От групата на ГЕРБ за зам.-председател на Общински съвет предложиха Димчо Грудев, който има опит на тази позиция. Групата на " Български напредък " и " КОД " издигна доктор Светослав Тодоров за поста, който влиза в Общинския съвет за първи път. Д-р Мартин Кръстев бе предлагането на съдружните сътрудници " Продължаваме промяната - Демократична България ". За поста на заместник-председател бе препоръчан и Живко Табаков от групата на " МИР ", " Левицата " и " Граждани за общината ", а Българска социалистическа партия заложи на номинацията на Мадлен Мутафян. Заместник на ръководителя Михаил Хаджиянев ще е и Александър Койчев от " Възраждане ".

Кандидатите за поста бяха седем, само че Иван Иванов от " Средна европейска класа " не получи нужната поддръжка.

На днешното съвещание бяха избрани и ръководителите на непрекъснатите комисии към Общински съвет - Бургас.

В 51-членния локален парламент 35 общински съветници поддържаха декларация , в която се упорства да бъдат взети незабавни ограничения против регионалния шеф Пламен Янев. Декларацията е направена от почетния ръководител на партия Средна европейска класа Георги Манев. Причината за нея е коментар на регионалния шеф по време на първата тържествената общинска сесия, в който той декларира, че общинските съветници са определени при ниска изборна активнос т. Декларацията ще бъде изпратена до премиера Николай Денков, съобщи БНР.

" Уважаеми, дами и господа общински съветници. За страдание, вие получавате едно тежко завещание. През 2007 година над 96 000 бургазлии откриха смисъл да отидат и да изберат общинските съветници, които да ръководят в идващите 4 години. 4 мандата по-късно такова изпитание направиха 40% по-малко. Безразличието, дами и господа, за органи, които би трябвало да се избират от народа, е по-голям удар, в сравнение с яд или ненавист. Това значи, че жителите на общината не намират никакъв смисъл или по-скоро, все по-малко жители на общината намират смисъл и виждат смисъла какъв е съставът на общинският съвет ", сподели Пламен Янев на тържествената първа общинска сесия на Бургас.

Първоначално Георги Манев, който е изготвил декларацията, съобщи на брифинг пред публицисти, че ще упорства за оставката на регионалния шеф. В декларацията, обаче, такова искане няма. Там се упорства за предприемането на незабавни ограничения без да е посочено какви.

Декларацията не е подкрепена от общинските съветници на Средна европейска класа, Възраждане, " ИТН " и част от съветниците на Българска социалистическа партия.

  " Подкрепям декларацията, да. Имаше политическо изявление, което не му беше мястото на това заседание ", сподели Иво Баев от ГЕРБ.

" Всеки си гласоподава по съвест и съгласно убедеността дали декларацията е резонна и дали ще може да има някакъв резултат публичен ", е на мнение Веселин Пренеров от ГЕРБ.

" Изказването на регионалния шеф на тържествената сесия, подразни доста сътрудници. Омаловажи избора на хората и не би трябвало да се подлага на подозрение, най-малкото от представителя на страната, техния избор ", сподели Стоян Грозев от Български напредък.

Бяха изразени и отзиви срещу декларацията.

" Един по-задълбочен прочит, може би, в действителност звучи малко обидно към новоизбраните общински съветници. Но в последна сметка, мисля, че той не е имал това поради. А просто, беше като зов към новоизбраните общински съветници да върнат доверието в органа. На мен по-скоро ми звучи като някакви вътрешни битки, междупартийни ", е на мнение Тодор Иванов от Има Такъв Народ.

" Считаме, че това е чисто политическо решение. Аз съм срещу поисканата оставка ", показа Станимир Баев от Българска социалистическа партия

" Нека не бъркаме конгрес на СЕК с общинска сесия. Господин Манев може да желае доста оставки, само че не е тук мястото. Оставка на господин Янев може да изиска единствено премиера Денков... или Пеевски. Аз не намирам нищо смущаващо в изявлението. Това е някаква вътрешнопартийна война, която желаят да трансферират в общинския съвет ", сподели Александър Койчев от Възраждане

Факт е, че в партия Средна европейска класа назрява сериозен спор. Той е сред почетния ръководител и създател на партията Георги Манев и настоящия и водач - Константин Бачийски. Показателен образец за вътрешнопартийните неразбирателства е решението на Георги Манев да се кандидатира за общински консултант от партия КОД. Сега от Средна европейска класа се оповестиха срещу декларацията препоръчана от Георги Манев.

  " Ние от Средна европейска класа считаме, че няма нищо смущаващо в изявлението. Това са обстоятелствата. Наистина хората, които излязоха да гласоподават, 36% са последна незадоволителни. С една дума ни споделиха, " ние нямаме доверие на политиците и в случай че продължавате по същия метод, на идващите избори, ще има още по-малко интензивност ". Това са вътрешни боричкания в нашата организация, която считам, че до няколко седмици, ще ги почистим. Иначе не поддържаме оставката и даже да има декларация, няма да се разпишем.

Спорът е на персони, които гледат в друга посока. Разминаването се получи още по време на самата предизборна акция. Когато господин Манев отиде като претендент за общински консултант в КОД, не остана в Средна европейска класа, ние уважихме тогава неговото мнение. Но не виждам, откакто са свършили изборите, да имаме такова огромно разминаване ", сподели общинският консултант Иван Иванов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР