От гражданската организация Спаси София обявиха днес план за изграждане

...
От гражданската организация Спаси София обявиха днес план за изграждане
Коментари Харесай

Спаси София предлага изграждане на монтажни паркинги в няколко квартала

От гражданската организация " Спаси София " оповестиха през днешния ден проект за създаване на 10 монтажни паркинга в разнообразни софийски квартали, с който се цели основаването на над 3500 нови места за паркиране.
„ След няколко месеца на изследвания и търсене на документи от районните кметства, идентифицирахме първите 10 подобаващи терена, на които ще предложим Столичната община да построи публични монтажни паркинги. Готови сме и с формалния отчет, който през днешния ден внесох за разглеждане в Столичния общински съвет ", изяснява Борис Бонев.
Градските деятели считат, че Столичната община не може да продължи да пренебрегва казуса с паркирането в огромните софийски квартали, които са планувани за неведнъж по-малко коли и компактност на застрояване.
През годините те се трансфораха във все по-неприятни места за обитаване, където неналичието на естествени места за паркиране са довели до обстановка колите да са паркирани върху съвсем всички свободни обществени пространства – по тротоарите и уличните платна, върху зелени площи, детски и спортни площадки и така нататък Всичко това води до фрапантно утежняване на градската среда и качеството на живота.
От " Спаси София " споделят, че са проучили стотици терени във всички огромни столични квартали, които от дълго време се сблъскват с изострен дефицит тук-там за паркиране. „ Намерихме задоволително огромни общински терени, подобаващи за строителство на монтажни паркинги. Те са относително лесни, евтини и бързи за създаване и не се нуждаят от непрекъсната поддръжка. Изграждането на монтажен паркинг с едно надземно равнище двойно усилва потенциала на паркинга и не нарушава образно или функционално, качеството на обитаване на прилежащите здания. Затова монтажни паркинги всеобщо се построяват в европейски и балкански градове. “ – изяснява Андрей Зографски от Спаси София.
Според отчета, импортиран в Общинския съвет, по би трябвало да бъдат построено по три монтажни паркинга в кварталите Люлин, Младост и Овча купел, както и един в Зона Б-18. Приоритет е построяването на повече места за паркиране наоколо до дома и точно там, където дефицитът е максимален – към високи блокове, наоколо до детски градини, учебни заведения и търговски обекти. Новите места ще разрешат да премахнем паркираните по тротоарите и зелените площи коли, а междублоковите пространства да бъдат ремонтирани и да се употребяват по предопределение.
Независимият общински консултант чака поддръжката на всички сътрудници общински съветници. „ Дълги години Общината и ЦГМ се оправдаваха с неналичието на общински терени за строителство на паркинги. С екипа на Спаси София намерихме 10 терена и към този момент няма причина ръководещите да стоят пасивни. Време е жителите да забележим изгода от десетките милиони левове доходи от Синя и Зелена зона и да се стартира с построяването на нови общински паркинги, които да сложат завършек на тоталният безпорядък в кварталите, само че и да носят доходи на общинския бюджет.
Смятам, че Столичната община е длъжна на софиянци, и мисля че след няколко години кварталите могат да бъдат надалеч по-приятни места за живот. “ – счита Борис Бонев и прибавя, че от организацията приготвят още едно предложение, което обгръща северни квартали като Надежда, Обеля, Хаджи Димитър и Левски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР