От големите ИТ корпорации до малки фирми и стартъпи -

...
От големите ИТ корпорации до малки фирми и стартъпи -
Коментари Харесай

„Ти вече не работиш тук. От веднага“

От огромните ИТ корпорации до дребни компании и стартъпи - всевъзможни организации освобождават ИТ фрагменти

Освобождаваните ИТ чиновници би трябвало да имат ясното чувство, че ги третират с почитание, акцентират HR експерти (снимка: CC0 Public Domain)

От „ хората са най-ценният ни актив “ до „ ти към този момент не работиш тук “ – ИТ експертите са чували какво ли не, когато става дума за работа, кариера, претовареност, работни места. Последната вълна на съкращения, която се надигна след края на пандемията, продължава да опустошава хиляди жертви всеки месец и минава под знака на грубото изхвърляне на фрагментите от компаниите.

„ Тази заран се разсъниха, направих си кафе, седнах да работя и с изненада открих, че нямам достъп до корпоративните системи за работа. Оказа се, че от през днешния ден към този момент не съм чиновник на компанията “, описа наскоро в LinkedIn профила си млада българка, работила за една от най-известните софтуерни корпорации в света. Отвърнаха ѝ мнозина, които неотдавна са претърпели същото.

Мнозина просто откриват някоя заран, че влизат в работния си компютър и към този момент нямат достъп до работните платформи. Но тези са късметлии в прочут смисъл. Други пътуват до офисите си, единствено с цел да открият, че картата им за пропуск към този момент не работи.

Понякога пък се оказва, че „ новината “ е била обявена с електронно писмо – имейл, изпратен рано на разсъмване в ден преди уикенд или огромен празник.

Има и хора, които са били известени за съкращението си посредством автоматизирано телефонно позвъняване, със запис. Шепа изхвърлени пък най-първо са разкрили в банковата си сметка непредвидена сума, а след това са разбрали, че това е обезщетение за работата, която считат, че към момента имат.

Пороят не стопира

Когато става въпрос за всеобщи съкращения, наподобява няма завършек на изобретателността на работодателите откъм груби, грозни и комплицирани способи, по които оповестяват на чиновниците си за освобождението. Бруталните подходи оставят хората в неразбиране. Начинът на поднасяне на новината кара чиновниците да се усещат по този начин, като че ли годините им работа и отдаденост не значат нищо.

След прекрачването на първото полугодие на 2023 година, уви, черната серия не наподобява да е завършила. Съкращенията не престават. Десетки хиляди са хората, които остават „ на улицата “. Организациите, които освобождават, са всевъзможни – като се стартира от най-големите софтуерни имена и се стигне до стартъпи, от всички браншове на ИТ промишлеността, на всички континенти.

Данните демонстрират, че през март са съкратени 14 555 чиновници с ИТ специалности – или най-малко за толкоз се знае. През юни са 10 524 души.

А по какъв начин трябваше да бъде

Съкращаването на хора посредством ненадейно блокиране на достъпа до работното място буди неодобрение измежду HR експертите. „ Хората би трябвало да усещат, че към тях се отнасят с почитание “, споделя Сара Родехорст, основен изпълнителен шеф на Onwards HR, софтуерна платформа за човешки запаси, правни и финансови екипи. „ [Някои компании] третират процеса на овакантяване като транзакция, вместо персонална връзка с хората “.

Тъй като съкращенията наподобява нямат край, работодателите би трябвало да извърнат внимание на метода, по който сервират новините – да се отнесат със съвестност както прилича на всички финансови, правни и човешки аспекти на работата и на всеобщо редуциране, поучава Родехорст. В противоположен случай неприятната връзка може да засенчи всичко положително, което работодателят прави вярно в процедурата – като да вземем за пример предлагането на обилно обезщетение.

Но най-лошото е, че безличният метод на съобщаване унищожава положителната воля у засегнатите чиновници. Демотивира ги, срутва желанието им за работа и подкопава доверието при всяка бъдеща работа. Успоредно с това бруталният метод на изхвърляне на фрагментите деморализира другите чиновници – тези, които не са освободени.

Нищо не може да поправи потреса у хората, които са съкратени „ от в този момент за незабавно “. Неизбежно това става и мотив за рецензии в обществените медии – както Better.com откри по сложния метод предходната година, когато основният изпълнителен шеф Вишал Гарг уволни 9% от работната мощ на компанията си във видео-анонс, който продължи по-малко от три минути.

„ Ако участвате в тази видеоконференция, вие сте част от нещастната група на съкратените “, сподели Гарг. „ Вашата работа тук е прекъсната, решението влиза в действие неотложно “.

Какво ще запомнят

„ Като шеф полагате доста старания, с цел да привлечете надарени фрагменти и да ги насърчавате. Но когато става въпрос за освобождението, никой не мисли по какъв начин се случва то “, споделя Реймънд Лий, шеф на CareerMinds, компания за виртуални работни места.

„ А не е ли по-добре вашите чиновници, които излизат, да си кажат: „ Наистина се любувах на годините, които отдадох на организацията “? Но в реалност се получава друго “, добавя Лий.

Със сигурност има и по-добър метод да се оповестяват новините от този тип. Съкращението е бизнес-решение за всяка компания. Служителите са задоволително рационални и съзнателни, с цел да проумяват това. Но прекарването си е персонално и мощно стресиращо за съкратения субект.

Така че отношението и методите, по които новините се сервират – състрадателно, с схващане – дефинират какъв отпечатък ще остави събитието в спомените на хората и оттова – в публичното пространство.

Съветите на експертите

Първо предписание е хората да знаят какво да чакат. Дори и да няма дълго авансово предупреждение, би трябвало да има време за „ осмисляне “, откакто съкращението е решено. Служителите би трябвало да получат уведомление от основния изпълнителен шеф или от управлението на отдела си. То следва да ги осведоми, че ще настъпят съкращения, и да им им сервира бизнес-причините за решението.
още по темата
Комуникация би трябвало също по този начин да помогне на хората да знаят какво да чакат, в случай че ще бъдат директно наранени – да вземем за пример да им изясни, че ще получат покана за среща със своя управител или ще получат имейл, който ще им показа идващите стъпки.

Индивидуалната среща при редуциране е също толкоз значима, колкото и самостоятелната среща при назначение. И Лий, и Родехорст акцентират, че работодателите постоянно би трябвало да се стремят да провеждат персонални срещи за всеки обиден чиновник с неговия управител и с отдела за човешки запаси.

Освен директното предаване на новината, че работата на обещано лице завършва, и предлагането на информация за обезщетение, услуги за пренасяне и други значими детайлности, мениджърът и служителят по човешки запаси би трябвало да са разполагаем за въпроси по време на срещата и след нея. В идеалния случай това се прави лице в лице, само че в случай че не е допустимо, самостоятелна видео среща също може да свърши тази работа.

Ако самостоятелни срещи в каквато и да е  форма не са вероятни, уведомяването би трябвало да се случва на дребни групови срещи. Под „ дребни “ Лий има поради с присъединяване на не повече от 5 до 10 души, в това число водача или мениджъра, който фрагментите познават и който известява новините.

Във всичко това чиновниците би трябвало да имат ясното чувство за почитание, ценене и съблюдаване на неприкосновеността.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР