От години вече политиците настояват за компрометирането на ключови механизми,

...
От години вече политиците настояват за компрометирането на ключови механизми,
Коментари Харесай

Голяма победа за защитените комуникационни услуги в Европа

От години към този момент политиците упорстват за компрометирането на основни механизми, защитаващи връзката и данните на хората в Интернет. Те упорстват, че с подкопаването на криптопротоколите, полицията ще се бори дейно с терористи и педофили. Специалисти по сигурност са обаче сигурни, че резултатът от това ще е по-скоро отрицателен. Представете си по какъв начин освен вашата сигурност в онлайн пространството, само че и обекти от сериозната инфраструктура, банки, финансови институции, бизнеси внезапно изгубят сигурността, която им оказва криптографията? А непремерените апели на политиците стават все по-настоятелни. В края на предходната година, Съветът към Европейски Съюз одобри и специфична резолюция, ориентирана точно против сигурността, а акцент още веднъж е несъмнено главния им коз: битката против педофилите. Кой би се противил против този мотив, нали? И несъмнено, пътят към пъкъла е застлан с положителни планове.

В началото на тази година, водещи снабдители на решения за предпазена връзка към европейските управляващи да не подкопават тези съществени интернет отбрани, изтъквайки отрицателните последствия от едни такива дейности. Тук се включва освен поверителността и сигурността на интернет потребителите, само че и съществени положения, които е очевидно, че брюкселските бюрократи просто не схващат. Като да вземем за пример това, че няма „малко криптиран“ и „много криптиран“. Но в резолюцията бива демонстрирано фундаментално недоумение: криптирането е безусловно – информацията е или криптирана или не е, потребителите или получават дискретност или не получават“, написаха в послание от Tresorit. „Принуждаването на европейските компании да отслабят преднамерено криптирането от точка до точка ще унищожи европейската IT стартъп стопанска система без да достави каквато и да е сигурност. Европа ще изостави по един необмислен метод своето неповторимо конкурентно преимущество и ще се трансформира в незащитена пустота, присъединявайки в хода на този развой се към най-покварените следящи жителите си държави“, допълниха от швейцарската компания, доставяща решения за предпазена връзка Threema. И въпреки подкопаването на криптомеханизмите да наподобява като борба с предупреден край, някаква светлина в края на тунела се е появила през предишния месец, когато швейцарски съд отсъди в интерес на същата тази Threema.

Върховният съд на Швейцария е отсъдил в интерес на компанията и тя към този момент има правото да не се преценява с настояването на управляващите за достъп до тайните и потребителите им. Съдът е удостоверил решение на по-долна инстанция, че Threema не би трябвало да бъде обсъждана наедно с доставчиците на телекомуникационни услуги, а само като снабдител на спомагателни информационни услуги. Ако компанията беше изгубила, пишат от Daily Swig, Threema щяха да са задължени да събират и съхраняват данни на потребителите си. Threema има над девет милиона дейни консуматори. При отрицателно присъждане също по този начин, компанията щеше да е задължена да разпознава и споделя данни на своите клиенти с правоохранителните органи и разследващите служби.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР